≡ Menu

Europe is dying out / Evropa nam vymira


About 1/3 of citizens of EU (27 states) is currently dying out, meaning that more people are dying than the number of babies being born. This dreadful situation is many times saved by the influx of immigrants. Czechs don’t have to be scared though as the Czech Republic is currently going through the “baby boom” phase: for each 10,000 citizens a new baby is born every year (+1). The biggest birth rate was registered last year, when there were more babies born (Czech and foreign) than in the last 15 years. We were playing a dangerous game though, because up till 2005 our nation was pretty much dying out. Why?

The biggest reason was the Velvet Revolution in 1989 when the borders opened up and people could start working and studying abroad. The worst situation became around 1997 (+/-) when Czech had lost 2 people per 1,000 of Czech citizens a year (myself included). So what former Eastern Block states – now EU countries – are really in the pit? Bulgaria, Poland, Hungary and the Baltic nations. In the year 2000 Bulgaria was loosing 33 citizens per 1,000 Burgarians! The government managed to partially put it under control and currently they are loosing only 5 people per 1,000 Bulgarians. The governments of these unfortunate states are trying to figure out family funding programs where it would encourage people to have more babies. Besides the Czech Republic, other post-communist states that have positive birth rate are Poland, Slovakia (+2) and Slovenia.

CZ: Zhruba 1/3 obyvyvatel EU (27 zemi) zacala vymirat, tedy ze v techto statech umira vice lidi, nez se rodi. Situaci mnohokrat zachrani prichod cizincu. Cesi se ale nemusi bat, protoze v nynejsi dobe zazivaji tzv. “baby boom”, tedy ze za kazdych 10 000 obyvatel maji +1 prirozeny prirustek ( v roce 1980 to bylo + 18). Loni se narodilo nejvic deti za poslednich 15 let (cizincu i Cechu). Hrali jsme tam ale nebezpecnou hru, protoze do roku 2005 Cesky narod vymiral. Proc? Velkym duvodem byl rok 1989 – tedy Sametova Revoluce – kdy se lidem otevrely nove moznosti a mohli zacit studovat/pracovat do zahranici. Nejhorsi situace nastala v druhe polovine 90. let, kdy Cesko ztracelo kazdym rokem 2 lidi na 1 000 obyvatel (vcetne mne). Hur jsou na tom dalsi EU staty byvaleho vychodniho bloku; Bulharsko napriklad rocne ztraci 5 lidi na 1 000 obyvatel (!!), a to v roce 2000 ztracelo Bulharsko 33 lidi na 1 000 osob!!! Dalsimi nestastniky jsou Polsko, Rumunsko, Madarsko a Pobalti. Vlady v techto zemich (a jinch evropskych statech) se snazi vymyslet opatreni na podporu rodiny, aby primely obcany mit vic deti. Tedy z 10-ti postkomunistickych statu nevymira pouze Cesko, Polsko, Slovinsko, a Slovensko.

http://www.ceskenoviny.cz/prilohy/eu/index_view.php?id=327470

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

6 comments… add one
  • Jewish Conversion August 12, 2008, 6:35 pm

    Thank you for the balanced and informative look at this very important topic. Hopefully some kind of solution can be reached quickly so that the problem can be fixed before more lives are lost.

  • Vlastimil March 9, 2009, 1:16 pm

    Stara povest pravi (v kazdem sprochu pravdy trochu), ze pod jednou velkou horou odocivaji Blanicti rytiri, kteri v casu tezkem pro narod Cesky se probudi a svym rytirskym pocinanim ho zachrani….
    Myslim, ze nastala tato doba, kdez hrozba vyhynuti ceskeho naroda je prevelika, jelikoz slovutni junaci se toulaji po svete a cervenolica ceska devcata pomalu vadnou nepovsimnuty chodem casu.

    V tuto tezkou dobu volam odpocinute Blanicke rytire: “Proboha, probudte se a vyplnte to vzduchoprazdno” :)))

  • Vlastimil March 9, 2009, 1:19 pm

    A te vazne.
    Proste lidi si cuchli k necemu jinemu nez jen sedet u plotny a oskakovat manzela/manzelku. Lide zjistili, ze muzou delat karieru, cestovat a delat furu veci, zatimco jsou mladi…. A pak kdyz jim dojde, ze by si meli poridit deti, tak uz jsou bud stari, anebo tak casove zaneprazdneni, ze “na to” nemaji cas anebo silu.
    Cim zaostalejsi zeme, tim vetsi porodnost. A naopak

  • Tanja March 9, 2009, 4:55 pm

    Taky bych si skocila “na slovicko” s temito Blanickymi rytiri 🙂 Kdo vi, mozna uz na tom pracuji, ale moc to nepomaha 🙁

  • Tanja March 9, 2009, 4:56 pm

    I kdyz ted maji lide deti az do 50-ti let….tak nevim, co je zastavuje. Ja si myslim, ze to je to, ze se lide uz moc v Cechach neberou, a kdo by chtel mit dite, kdyz tu neni stabilni tatinek??

  • Vlastimil March 9, 2009, 5:15 pm

    No ja myslim, ze prave ti nestabilni tatinkove maji deti habadej…Stabilni tatinkove chteji mit malo deti, protoze jim chteji doprat urcitou zivotni uroven. Ja jsem chtel mit Klabzubovu jedenactku (jestli pritomni znaji tu knizku…) a kdyz jsem se pokousel o treti dite tak me manzelka klepla valeckem na maso a jedna vetev ceskeho naroda prestala prestala se rozustat…
    Tahle tendence je typicka pro “bile” obyvatelstvo…
    Kdyz rikam mmemu synu a dceri, aby uz si konecne nasli manzelku a manzela, tak zvednou oboci nechapave odveti , proc by se meli omezovat, kdyz zivot je tak zajimavy….

Leave a Comment