≡ Menu

Lednice and Valtice: are they in England, Turkey or Moravia? / Lednice a Valtice: nachazi se v Anglii, Turecku nebo na Morave?

lednice google imageThe Lednice-Valtice Cultural Landscape is a lesser known part of the Czech UNESCO heritage, which is spread over the vast area of a beautiful Southern part of Moravia. It contains a romantic château (Lednice), a picturesque village (Valtice) and the largest park in the country. ‘Since Lednice was first passed into the hands of the House of Liechtenstein in the mid-13th century, its fortunes had been tied inseparably to those of that noble family.’  The current area of Lednice is laid out in a beautiful English garden style, covering almost 300 kilometers squared. Not only can visitors encounter unique types of trees and flowers but the park is also filled with serene ponds, luscious meadows, fancy sculptures and even replicas of ancient Greece ruins.

If you come across a minaret, don’t be fooled, you are not in Turkey but still in Lednice. The story goes that Alois Lichtenstein wanted to originally build a church. But since the village did not give him a land to build on, Alois – out of defiance of this decision – decided to build a minaret instead. Today it is the oldest observation tower in the Czech Republic and also the tallest minaret located in a non-Islamic country.

The Ledice-Valtice Cultural Landscape was inscribed in the UNESCO list in 1996.

CZ: Mene znama pamatka UNESCA – oblast Lednicko-valtickeho arealu –  je mezi turisty nazyvana “zahradou Evropy”. Zahrnuji se do ni take vinarske oblasti v okoli Mikulova a Hustopeci. Zde byl  objeven jeden z nejstarsich dokladu praveke keramiky – svetoznama Vestonicka Venuse. Oblast nechybely navstivit ani samotne legie cisare Marka Aurelia a pak veleznami Lichtensteinove, kteri si z Lednic vytvorili  sve letni sidlo a s nim i puvabny svet vzacnych stromu, rybniku, luk a rafinovanych pruhledu se stylovymi stavbami  kolonad, soch, kapli… nechybela ani umela zricena a minaret.

O důvodu vzniku oneho zahadneho minaretu v Lednici koluji ruzné dohady. Povest je takova, ze zde chtel Alois Liechtenstein původne postavit kostel, ale neziskal od obce pro jeho stavbu pozemek a tak se rozhodl ze vzdoru vztycit na svém pozemku symbol islamu. Jde o nejstarší dochovanou rozhlednu na našem uzemi a zaroven o nejvyssi stavbu tohoto typu v neislamske zemi.

Source:

http://www.jizni-morava.info/lednicko-valticky-areal/

http://en.wikipedia.org/wiki/Lednice

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

9 comments… add one
  • Eva Z. July 19, 2010, 9:29 am

    Je tam uzasne, byla jsem tam loni s tetou a mamkou (jsem z Brna, tak to mame “za rohem”), prosly jsme Lednicky park az k minaretu a pak zamek ve Valticich, nadhera! Mely jsme nadherne pocasi, proste skvely vylet, doporucuji vsem! Vzit pohodlne boty!

  • Eva Z. July 19, 2010, 9:31 am

    Letos se chystame na zamek v Mikulove, ten uz jsme nestihly zevnitr, take skvely, postaveny na skale.

  • Sarka July 19, 2010, 10:32 am

    To zni naaaramne! Nikdy jsem o tom miste neslysela! A pak ze Ceska Republika je mala zeme :))
    Urcite tam nahravali hodne pohadek,co?

  • Eva Z. July 19, 2010, 10:42 am

    U Lednickeho zamku je take krasny (a znamy) sklenik plny tropickych i normalnich kvetin, maji tam nadherne ibisky a koi kapry v rybnicku.

  • Eva Z. July 19, 2010, 10:48 am

    Ve Valticich se natacela Tri srdce a pak Princ a ja (ne pohadka, spis romanticka komedie, mozna jste to videli i v USA, byla to americko ceska koprodukce). Atd, na nataceni hodne popularni, clovek si tam pripada opravdu jako v pohadce a pak si predstavi zivot bez antibiotik a poradne hygieny a je zpatky v realite. Ale ve Valticich na zamku meli v te dobe i splachovaci zachod!!! 🙂

  • Tanja July 19, 2010, 3:48 pm

    No Evo, ty jsi uplnej spravodaj! To je super, ze mame ty informace takhle z prvni ruky 🙂
    A jak se jmenuje ta Cesko-americka pohadka anglicky? Je to proste prelozene do slova jako “The prince and I”?

  • Eva Z. July 20, 2010, 9:08 am

    Ja myslim, ze se to jmenuje The Prince and Me. Tuto informaci jsem nasla zde http://www.sedmicka.cz/hodonin-breclav/clanek?id=139815&x=y&_fid=f62d. Ale bohuzel kdyz vygooglujete tento film, tak v prehledu mist, kde se filmovalo je jen Praha zidovska ctvrt a zadna zminka o Valticich. Tak nevim, mozna to tam bylo jen kratce…ten film jsem videla uz davno, ale urcite se na nej kouknu znovu, jestli Valtice uvidim!

  • Tanja July 20, 2010, 3:58 pm

    Ahoj Evo, velmi zajimavy clanek! A koukam, ze Lednice-Valitce je pro filmare naprosta hitovka. Taky se mi libi, jak v clanku pisou, ze o moravske dobrovolniky do filmu take neni nouze 😉

  • Carl Joseph July 21, 2010, 4:29 pm

    “The Prince and I” is the English name of the film.

Leave a Comment