≡ Menu

New museum of czech and slovak exile opens in Brno / Nove museum ceskeho a slovenskeho exilu otevreno v brne

images-31Brno is a very special Czech city of its own but ever since the last month it has become even a more special. It is a brand new home to the Museum of Exile. It commemorates all of the Czechs and Slovaks who during the 20th century emigrated abroad to escape the evil claws of Nazism and/or communism. The museum idea was inspired mostly by the life of a very talented Czech sculptor, Jan Kratochvil. His father and uncle – two very important figures of the anti-communist underground movement – managed to flee the country in 1948, meanwhile the rest of the Kratochvil family suffered for it very deeply. After his father died in 2001 Jan created an organization called the K2001 to commemorate all those politically oppressed individuals who had no choice but to flee from their motherland and start their life over in some strange new country. Jan started to collect pictures and important documents of other emigrants. He  sold most of his private property which was given back to him during a restitution and managed to buy an old pub. This building is now a stable home to all of his precious images and historical documents. So let’s support Jan’s noble duty and whenever you get a chance go visit his Museum of Exile!

Muzeum Ceskeho a slovenskeho exilu 20 stol.
Stefanikova 22
602 00 Brno
Czech rep.
Evropa
phone #: 00420 605581930

muzeumexil@muzeumexil.cz



CZ: Brno je jiz samo o sobe velmi vyznamne ceske mesto, ale od konce minuleho mesice nabylo dokonce i vetsiho vyznamu. Je totiz domovem noveho Muzea ceskeho a slovenskeho exilu 2o. stoleti. Jak vlastne vubec vzniklo? Muzeme podekovat osudu talentovaneho sochare Jana Kratochvila. Jeho otec a stryc, dve dulezite osoby protikomunistickeho odboje, po roce 1948 emigrovali do zahranici, zatimco zbytek jejich rodiny trpelo “odvetu” v Cechach. Po smrti sveho otce zalozil Jan tzv. Spolecnost pro kulturu a dialog K2001, jejiz hlavnim cilem bylo dokumentovat a pripominat si politicky motivovany odchod exilantu. Zacal sbirat dalsi exilove dokumenty, z nichz pozdeji uskutecnil vystavu Ceskeho a Slovenskeho exilu 20. stoleti. Chtel ale pro tyto vzacne historicke dokumenty najit staly domov, a proto prodal vetsinu svych nemovitosti, ktere ziskal v restituci a koupil  budovu stareho brnenskeho hostince. Zatim do rekonstrukce tohoto musea investoval kolem 11 milionu korun. Museum exilu jeste nema pravidelnou oteviraci dobu, ale je to samozrjemne v planu. Tak pojdme podporit tuto vznesenou aktivitu a priste az zavitate do Cech, zajedte si take do Brna – do Muzea Exilu! (pro vice informaci emailujte na muzeumexil@muzeumexil.cz).

Muzeum Ceskeho a slovenskeho exilu 20 stol.
Stefanikova 22
602 00 Brno
Czech rep.
Evropa
mobil 00420 603 55 23 51 pro cesky hovorici
pro jen anglicky hovorici 00420 605581930

http://krajane.radio.cz/cs/article_detail/1515

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

6 comments… add one
  • Ivanhoe December 30, 2008, 9:51 pm

    Ahoj Tani,
    Ctu te kazdy den, ale computer v praci mi tu nedovoluje komentovat. Muj laptop je porad jeste v oprave a manzel jen obcas prinese domu svuj pracovni laptop (jako dneska :o)
    Chtela jsem ti a tvoji rodine poprat vse nejlepsi do noveho roku, hlavne hodne lasky, stesti, zdravi a pohody.

  • Tanja December 30, 2008, 11:29 pm

    dekuju za tve verne “readership”! Taky preji vsechno nejlepsi do toho Noveho Roku…co ze to bude…no jo, uz 2009!!! Prijde mi, ze fakt zijeme v nejake ufonske dobe! 2009!! kdo to kdy slysel??

  • pesak December 31, 2008, 5:34 pm

    Dobrý,večer.Za pár minut máme nový lepší rok 2009.
    V USA určitě a u nás se snad dočkáme lepší vlády.
    OSTRAVA je nejlepší,přijedte se podívat.

  • ivana February 5, 2009, 1:22 pm

    Ahojte, nenachadza sa tu niekto z juzneho New Jersey?
    Blizkosti Atlantic City? Uz som tu 10 rokov a nikoho zo Slovenska, alebo Ciech tu nieje. Diky moc

  • Tanja February 5, 2009, 4:13 pm

    Ahoj Ivano!

    Jestlize se zaregistrujes via e-mail, tak ti muzu poslat seznam Cechu/Slovaku zijici ve tvem state 🙂

Leave a Comment