≑ Menu

Recipe for Czech home-made liver patte!!! / Recept na Jatrovou pastiku!!!

You are not going to believe it but one of you guys (thank you Petre from Austria!) sent me a recipe on a Czech HOME-MADE patte!!!!!! We already know how to bake a traditional Czech bread, make dumplings or even Czech cottage cheese (tvaroh) and now we have recipe for pastika (patte). What more can we ask for?? In his email to me Peter also points out that pastika has a huge potential because one can flavor it according to his likings. For instance, you can add walnuts, pears or even cranberries in it.

Enough of squawking, here is the recipe that comes from Peter’s grandma’s Czech butcher. Can’t get anymore authentic than that.

Ingredients (I hope I translated it OK):

  • 1 to 1,5kg of pork brisket, with the skin and without the bone (= pork from the pig’s stomach; the best part comes from the pig’s chin though)
  • 500 g of pig liver
  • 6 eggs
  • salt
  • spices (pepper, cloves, allspice are the basics; you can also add/substitute with nutmeg, marjoram,ginger and so on)
  • glass jars for preserving
  • optional: minced garlic and onion

Method:

  1. Let the brisket cook in a little bit of water until soft. Once the meat is soft, remove the skin and any rest of the bone. Keep the leftover water (broth).
  2. Cut the meat intoΒ  little pieces
  3. Wash the liver, remove its membrane which covers the liver; cut it into little pieces
  4. Grind the liver in the meat grinder first and then the brisket (brisket will push through the leftover liver)
  5. In a large bowl mix ground liver, brisket, eggs and spices (you can also add some pan-fried, chopped onion and garlic)
  6. AddΒ  enough leftover broth (from step 1) so that the mixture has a consistency of a thin paste (watery consistency)
  7. If you want to have a very soft-consistency paste, blend it up with an electrical mixer/blender
  8. Start adding paste into sterilized glass jars, only half a way though. Don’t forget to sterilize the jar rubber-bands by boiling them in water with vinegar.
  9. Cook the lidded glass jars with our patte in a pot of boiling water for 2,5 hours. Fill up the pot right up to the rubber-band line so that the bands do not soak in water.
  10. DONE! Dobrou chut!!

 

CZ: Nebudete tomu verit, ale jeden z vas, andelu, mi poslal recept na DOMACI CESKOU PASTIKU!!!! Diky Petre z Rakouska πŸ™‚ Preposilam Petruv recept a take jeho cenne dodatky:

‘…A tak mi prislo, ze na chleba patri neco dobreho a jednou z vynikajicich veci je jatrova pastika. Chleba, pastika a kysele sandvicove okurky… Mnam. Tak jsem si doma delat sam pastiku. Pastika ma totiz obrovsky potencial. πŸ™‚ Jeden si ji muze ochutit jak chce. Domaci pastika s orechy, s hruskami, s brusinkami apod. A protoze od tveho blogu jsem si pujcil par insipiraci, tak jsem si rekl, ze ti poslu zakladni recept od reznika, co u babicky delal zabijacku.’

Jatrova pastika:

1 az 1.5kg bucku s kuzi bez kosti (veprove maso z bricha, pry je nejlepsi cast od brady)
500g veprovych jater
6 vajec
sul a koreni (nove koreni, pepr, hrebicek jsou zaklad, pak dale podle chuti veci jako muskatovy orisek, majoranka, zazvor apod.)
{dve lzice sadla, cibule, cesnek}

————————————————————————————————————————————————————

1. Bucek se vari do mekka ve trose vody. Jak je mekky, odstrani se kuze, zbytky kosti a chrupavky. Bucek se nakraji na kousky do mlynku na maso.

2. Jatra se omyji, odblani a nakraji na kousky do mlynku na maso.

3. Prvne semel na mlynku na maso jatra, pak bucek. Bucek potlaci zbytek jater. Kdyz to udelas naopak, tak nejake jatra zustanou v mlynku.

4. Smichej v mise semlete jatra, bucek, pridej 6 vajec a koreni. Smes rande promichej a pridej vyvarenou vodu s bucku aby to melo konzistenci velmi ridke kase.

{4.5 Pokud mas rada cibulku a cesnek, zpen je na trose sadla a pak pridej do masy syrovych jater a uvareneho bucku.}

5. Pokud chces “jemnou” pastiku, tak projed celou masi rucnim mixerem.

6. Pln masu do horkou vodou vymytych zavarovacich sklenic. Nezapomen sterilizovat gumicky povarenim ve vode s octem. Pozor, sklenice pln jenom do pulky!

7. Zavaruj naplnene lahve ve varici vode 2 hodiny. Ja mam velky hrnec kam polozim dratenou mrizku a postavim na ni sklenice. Vody mam az k zaveru sklenice, takze vicka vykukukou a gumicka neni ve vode. Muzes i 2.5hodiny, u zavarovani masa si je lepsi si davat bacha.

Zakladni recept si samozrejmne muze jeden upravit, jednou dam vic jater, mene bucku. Jindy pridam zminene hrusky nebo neco exkluzivniho jako vlasske orechy.

S pozdravem,
Petr

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

11 comments… add one
  • Marika - the other one May 10, 2012, 12:23 am

    lol NIKKKKKKDDYYYY!

  • Radka May 10, 2012, 11:17 am

    Da se tady ve Statech koupit sadlo? A jestli ano, tak kde? Dekuju! Pak bych tu pastiku zkusila pripravit.

  • Aaron May 10, 2012, 1:51 pm

    Just a nitpicky note – brisket” is a term that’s usually used to refer to beef. It might be helpful to edit it to say “pork brisket”, just so it’s clear. (Some places may actually have “pork brisket”, but most probably won’t – your note to use belly meat is helpful)

  • Tanja May 10, 2012, 1:56 pm

    Aaron – thanks for letting me know; I didn’t know that and need to correct it.
    Radko, nevim jestli se da sadlo koupit, ale nemohla by jsi jen osmazit nejakou slaninu a uschovat ten tuk? Neni to sadlo? Promin ja jsem Prazacka a na zabijacce jsem vlastne nikdy nebyla πŸ™

  • Eva Z. May 11, 2012, 10:21 am

    Souhlasim, ze brisket je vetsinou beef. Radko, na co sadlo? Osmazit tu cibulku muzes na oleji. Tani, ano sadlo by jsi vyrobila naprosto spravne πŸ™‚ Tak se v podstate delaji skvarky a sadlo πŸ™‚ Zni to vyborne, pastiku miluju! Jinak da se koupit moc dobra v obchode (teda aspon mne moc chutna), nemecka, Braunschweiger, je to v umelem obalu ve tvaru mensiho salamu ci klobasy.

  • Radka May 11, 2012, 11:22 am

    Ja si jenom precetla 2 lzice sadla, tak jsem se chtela drzet receptu:) Normalne smazim vsechno na olivovem oleji. Tanjo, diky za napad s vysmazenou slaninou, mohlo me to taky trknout.:)

  • Tanja May 11, 2012, 10:51 pm

    nemas zac, ja taky sadlo nepouzivam…tady v Americe by na tebe snad zavolali policajty, kdyby te videli, jak si ho mazes na chleba πŸ˜‰
    Evco, diky za typ! Mrknu se do naseho obchodu.

  • Marika May 12, 2012, 7:21 pm

    Sama bych to nejedla ale Radko sadlo jestli schanis kdekoliv v Ruskem nebo Polskem obchodu. Vetsina mest je ma.

  • Eva Z. May 14, 2012, 7:32 am

    No to je fakt, kdyby videli sadlo na chlebu, skvarky a podobne veci, tak by asi dostali infarkt (preventivne) πŸ™‚ My ted meli v breznu zabijacku v CR a muj muz vsem ukazuje fotky a reakce jsou: “Brrrrrr…..”

  • Hana - Marmota September 24, 2012, 4:34 am

    Vysmazenou slaninu bych uplne nedoporucila na dalsi smazeni… sadlo se nedela prudkym smazenim, ale naopak velmi pomalym vyskvarovanim, takze to, co by se vam vysmazilo ze slaniny, by se vam pak asi dost snadno prepeklo/presmazilo/vite co, nebylo by to zdrave ani dobre. Ale co vam brani nakrajet slaninu na kousky, osmazit s cibulkou a cesnekem a pridat do pastiky vsechno? πŸ˜‰
    Doufam taky, ze recept je libovolne upravitelny a daji se vynechat jatra – ja je tezko snasim. V pastice nebo jatrovych knedlickach jeste tak, ale ta pachut mi stejne vadi… Jinak bych to docela rada nekdy zkusila, takze vrele diky Petrovi a Tane za recept.

  • Hana - Marmota September 24, 2012, 4:36 am

    Jo, a nemam zazitek se skvarky a Americany, ale s irskym vegtarianem… kdyz me videl v hospode, jak se ja, nezna divka, s chuti zakusuju do chleba se skvarky a cibuli, byl ze me dost vedle…

Leave a Comment