≡ Menu

We need more babies! / Potrebujeme vic miminek!

The birth rate in the Czech Republic keeps decreasing – whose fault is that? 85% of Czechs think this is a serious problem and claim that the Czech government and its laws are not family friendly enough and should be able to take better care of the family unit. After all, 95% of Czechs think  that a family plays a very important role in a healthy functioning society. Here are more detailed results of the poll:

  • 29% of Czechs think the reason why people are having less kids is because of a financial difficulties
  • 24% of Czechs blame it on a poor social welfare
  • 16% of Czechs blame it on people’s careers. Their priority is a career and then having a family
  • 10% of Czechs think that raising kids is an expensive ordeal and that’s why people shy away from it
  • 9% of Czechs think it’s because a poor economical situation – people (potential parents) are fearful of the future

What do you think may be the reason?

CZ: Porodnost v Cechach neustale klesa; ci je to vina? Takto hlasovalo skoro 12.000 ceskych obcanu:

  • 29% si mysli, ze hlavnim duvodem nizke porodnosti je spatna financni situace mladych rodin
  • 24% vini nedostatecnou socialni podporu pro rodiny s detmi
  • 16% vini karierismus lidi
  • 10% si mysli ze to je kvuli velkym nakladum spojenym s vychovou deti
  • 9% si mysli, ze potencialni rodice maji obavy z budoucnosti v dobe ekonomicke krize

Koho byste vinili vy?

 

Source: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pruzkum-klesajici-porodnost-je-vaznym-problemem-cr/773321

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

30 comments… add one
  • Sarka March 28, 2012, 1:36 am

    Zajímavé téma.

    Vývoj úhrnné plodnosti (průměr dětí na jednu ženu) v Česku 1920 – 2010:
    http://imageshack.us/photo/my-images/52/plodnost.png/

    Již zhruba od počátku 80. let jsme pod úrovní tzv. záchovného minima (2,1 dítěte na jednu ženu), takže se dá říct, že Češi (a Moraváci a Slezané) již delší čas vymírají.
    Ve škole jsme zkoumali datový soubor z roku 2006, kde lidé mimo jiné odpovídali, proč už nechtějí další dítě (pokud už nějaké před tím měli) 61 % odpovědělo “finanční nároky, více už nezvládneme”, “příliš mnoho starostí” zvolilo 28 % osob.

    Počet obyvatel ČR nicméně roste a to díky tomu, že se více lidí přistěhovává než emigruje, pobývají u nás lidé zejména z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu.

  • Sarka March 28, 2012, 1:39 am

    Ještě jsem chtěla dodat, že růst plodnosti v poslední dekádě byl způsoben porodností žen, které dloho početí odkládaly – jsou to ženy z tzv. silných ročníků 70. let, vrcholu bylo dosaženo a teď už plodnost zase klesá

  • Jon March 28, 2012, 5:59 am

    Vazeni, porodnost klesa nebot lide se boji budoucnosti, Ceska Republika byla 40 let drancovana ortodoxnimi komunisty a ted je 20 let drancovana komunisty prevlecenymi na modro a oranzovo natrenymi ptaky, kteri 20 let a stale i v soucasnosti rozkradaji nasi zem. Lidi nejsou hloupi a oni to vidi. A proto neni porodnost!!! Chteli jsme se zenou treti dite ale rozhodli jsme se ze ne!!! Nebot do tohoto marastu, bordelu dalsi dite nechceme privezt. Ja uz nechtel ani to druhe. Ceska Republika je industrialni desert, vse znicili a rozkradli. Ted tam ti lide se snazi zuofale udrzet praci a prezit. Kdyz ji ztrati nemaji temer sanci nejakou najit. To je pravy duvod nebot i my jako rodice zrazujeme nase deti mit deti. Vysvetlujeme jim pravdu a jaka je skutecnost a nase deti to chapou pokud maji aspon trochu IQ. To je vazna vec vazeni. Ale ted je bohuzel pozde. Napravit tuto spoust bude trvat nejmene 2 generace a to je spatny. Ceske Republice muze pomoct jen pripojit se k Nemecku a nebo nejaky zazrak.

  • Benedikta March 28, 2012, 10:23 am

    Občas mi někdo řekne, když zjistí, že mám čtyři děti, že přispívám k přelidnění. A já se naň podívám a řeknu: “Přelidnění kde? Já přispívám k tomu, aby bílí Češi nevymřeli!”
    Buďme upřímní, děti jsou velká práce a náš ateistický národ je tedy motivovaný pouze penězmi. V Čechách mají více dětí pouze Romové a křesťané. Tak jako každá jiná civilizovaná země závisíme na imigraci. Finanční motivace nás přes dvě děti nepřehoupne, pouze změna hodnot a méně sobeckosti.

  • Tanja March 28, 2012, 1:12 pm

    Sarko, diky za link. Na grafu ten problem clovek vidi hned. Zajimavy je ten skok kolem roku 1945 – vsichni vojaci prisli z valky a slo se do prace 😉 Kdy u nas vubec povolili potraty, nevite?

    Benedikto, souhlasim s tebou ‘financni vydaje’ jako duvod se mi vubec nezdaji. Presne tak, tak se proste clovek trosku uskromni a je to. Jeste ze stat dava pridavky detem zijicich v zahranici, alespon tim tak ziskava nove obcanky (jako jsou me dve dcery) 🙂

    Kamaradka mi zrovna dneska rikala, ze si cetla ten muj clanek, a ze jeji kamaradka (Americanka) chtela adopotovat dite z Ruska a zahranicni adopce se pry rusi!!!! Protoze maji ten samy problem – nizka porodnost.

  • Eva Z. March 28, 2012, 3:20 pm

    Ja mam dalsi kategorii a myslim, ze by se tam dalo dat dost velke procento…Nedostatek slusnych chlapu! Podivejme se na sebe, vdaly jsme se za cizince (tedy aspon Tana a ja a asi i vic holek co tu komentuje) a 95% chlapu, ktere jsem potkala v Cesku bych nechtela ani za nic! To si devcata rychle rozmysli, jestli se chteji vdavat ci privadet deti na svet, kdyz neni poradny chlap, ktery by je podporil, jak financne tak i pomoci s detmi a v domacnosti a ne jen chodil do hospody, hral videohry ci koukal na fotbal a cekal az mu manzelka uvari veceri a prinese pivo a ona byla na deti a domacnost sama a jeste u toho chodila do zamestnani a skudlila kazdou kacku. Mam dost kamaradek (podotykam velmi atraktivnich), ktere ziji v CR a tento problem maji! 🙂 Az se chlapi v cesku vzmuzi, tak bude i pribyvat deti, ale to bude asi take az za nekolik generaci…

  • Benedikta March 28, 2012, 4:31 pm

    Potraty byly v Čechach povoleny dříve než v USA, rozhodně již v 60. létech, ale tenkrát se muselo před komisi, co to odsouhlasila.

  • Tanja March 28, 2012, 8:57 pm

    Evi, na tuto kategorii jsem uplne zapomnela! Mam uplne ty samy zkusenosti!!!!!! A ceskych svobodnych (atraktivnich!!!) kamaradek znam habadej. Ja kdyz jsem chodila na katolickej gympl, tak jsme tam par kluku meli, ovsem vsichni to byli docela exoti 😉 No, pak tam 1 az 2 docela hezky kluci byli, ale ty byli tak hafoukany!!!!! S nima se nedalo vubec vydrzet. Hned po gymplu jsem vlastne odjela sem, takze moc toho ceskyho datovani vlastne neznam, ale co slysim od holek a co rikaji jejich kamaradky, tak je to opravdu bida. Mame tam tolik krasnejch a schopnejch holek, ale tech dobrych potencionalnich manzelu (co nepodvadi!!!!) je malo 🙁

  • Tanja March 28, 2012, 8:58 pm

    Benedikto, to jsem nevedela….takze za nasich rodicu uz to bylo docela bezne, co?

  • Radka March 29, 2012, 4:04 am

    Taky nesouhlasim s financnimi duvody. Zila jsem rok v Cechach v roce 2007 a lidi jsou tam proste rozmazleni. Maji pridavky, rodicovsky prispevek, porodne!, pojisteni deti zdarma, kdyz potrebuji prispevek na bydleni. Kdyz jdou k doktorovi, poplatek 30kc se jim zda moc. Elishce byly 4 roky, chodila tam do anglicke skolky, vyzvedavala jsem ji v 17 hodin po praci aceske spolupracovnice se porad ptaly, jak to muzu delat, zvladat, atd. Pritom ja uz pracovala od jejich 13 mesicu na castecny uvazek. Jsou tam uplne mimo, nemohla jsem tam vydrzet!
    Jo, a s tema ceskejma chlapama, to je taky pravda. Nez mit Cecha za manzela, to radsi zustat svobodna nadosmrti.:) A to jsem pracovala s vysokoskolama, kteri umeli aspon jednu rec a cestovali. K zenam se chovali stejne jako burani.

  • Eva Z. March 29, 2012, 7:36 am

    Radko, mas pravdu. V USA nam nikdo nic neda, za vse se musi tvrde zaplatit, od skolky, chuvy, zdravotni pojisteni, kdepak nejake prispevky, porodne, pridavky, atd. Po 6 tydnech pekne naklusat do prace jinak mame utrum! A to nemluvim o maximalne 2 ci 3 tydnech dovolene za cely rok…Proti tomu to maji v Cesku jak prochazku rajskou zahradou a to tam jeste maji babicky a teticky za rohem. Mozna je to i tou dnesni generaci, chteji mit vse co nejlehci a co nejvic penez za malo prace.

  • Radka March 29, 2012, 11:26 am

    No, a na babicky jsem zapomnela. O hlidani se vetsinou jeste pretahuji.:)

  • Sarka March 29, 2012, 11:29 am

    Ta nespokojenost s velikostí příspěvků od státu bude pramenit i taky z toho, že Češi celkem dost odvádí na sociální a zdravotní pojištění (povinně). Takže když už platí, tak by z těch peněz taky rádi něco viděli…

  • Sarka March 29, 2012, 11:34 am

    Tanja: nárůst porodnosti v polovině 40. let byl jednak způsoben tím, že když máte malé dítě méně pravděpodobněji vás odvedli na nucené práce apod., a taky poválečnou kompenzační vlnou porodů jaks říkala 🙂

  • Vlastimil March 29, 2012, 4:34 pm

    Co mate proti ceskym muzum? Moje manzelka si nestezuje… 😉

  • Vlastimil March 29, 2012, 4:42 pm

    Vazene zeny, myslim, ze mate spatne zkusenosti s ceskymi muzi, protoze jse asi vyrustali nekde a buranove……Burani jsou vsude, vsadim se, ze kdybyste si meli vzit nejakeho white trash z trailer park nebo Cecha z moravskeho Slovacka, urcite byste vzali Moravaka 🙂

  • Radka March 30, 2012, 3:23 am

    Vazeny Vlastimile, 30 km od Prahy neni Buranov, studovala jsem v Hradci Kralove a taky v Praze. Pracovala jsem v Praze se samymi vysokoskolaky, moje dcera chodila do anglicke skolky s detmi bohatych podnikatelu. A s klidnym svedomim muzu rici: Cesi jsou burani, k zenam , kterym neni 20 a nejsou vysoke blondyny se chovaji strasne neurvale. Navic smrdi, nepouzivaji vetsinou deodorant, maji sexisticke vtipy, nesnasi nezavisle zeny, ktere umi ridit auto lip nez oni a na hristi s detmi jsem je videla vyjimecne. Bohuzel, za tohle si muzou i ceske zeny samy, protoze tyto sobecky a sovinisty samy takto vychovavaji. A mluvim zde o mych spoluzacich z vs, s kterymi bych kdykoliv zasla na pivo, rozebrala politiku, filozofii, hokej a zivot jako takovy. Kamaradi fajn, ale doma bych to mit nechtela. Stejne jako americkeho white trashe.

  • Tanja March 30, 2012, 2:27 pm

    Vlastimile, ja jsem teda puvodne taky z centra Prahy a vyber byl vzdycky velmi bidny 🙁
    A ty hezke kamaradky co mam a co jsou jeste svobodne jsou taky z Prahy. Ale vyjimky samozrejme jsou – jako ty ne? 😉

    Rakdo, jinak me pobavilo, jak jsi rikala ze na pivko by jsi s nima sla, ale jako manzela by jsi tyhle typky nechtela, tak presne vim, o cem mluvis.
    Ono totiz hodne kluku je tam bohuzel ‘mamincinymi mazlicky’, maminky tam hrde praktikuji ‘opici lasku’ a jsou na to velmi pysne. Jedna moje kamaradka napriklad chodila 10 let s klukem, kteremu maminka jeste prala pradlo, zehlila atd. A to spolu bydleli (tedy on a ta kamaradka). Nikdy ji nepozadal o ruku, zpohodlnel a pak se s nim ‘na stara kolena’ musela rozejit protoze chtela rodinu. A takovych pripadu je hodne.

  • Vlatimil March 30, 2012, 7:59 pm

    Proste jste meli smulu, ze jste me v Cesku nepotkaly…..jinak byste nikdy do USA neodjely 😉
    Ale nezoufejte, ja tu jsem taky :))

  • Hanka April 2, 2012, 10:09 pm

    Tanjo, myslim, ze jsi predstavila tema, ktere je opravdu velkym problemem. A bohuzel ne jenom v CR. Ja verim, ze jsem se svymi uzasnymi ctyrmi detmi prispela aspon trochu.

  • Tanja April 3, 2012, 8:50 am

    Hanko, urcite! Kdybych ja byla vesti klidas a vedela bych ze vic deti zvladnu tak do toho taky jdu. Ale vim, ze bych z toho byla asi (urcite) pekne vystresovana matka a moc velka legrace by se mnou asi nebyla 😉

  • Radka April 4, 2012, 4:40 am

    Holky, prave jsem docetla skvely editorialcsefredaktora Ekonomu (c.9/2012) Paradigma upadku. Je to presne k nasemu tematu. Mahi tam i odkaz na web Vize ceskeho zdravotnictvi, kde je vice informaci k tomuto tematu. http://www.ivd.cz
    Mejte krasny tyden!

  • Marika April 6, 2012, 7:42 am

    Tanjko tys mela kluky v Catholickem gymplu? Ja taky byla v Catholickem gymplu, ale kluci byly jenom sen LOL Proto jsem prosila at posledni rok jdu do public school, at se na tu moji prom vubec s nekym dostanu :PPP

    A Benedkto, don’t worry, v 85ti % to jeste nevymiraji ;)))

  • Marika April 6, 2012, 7:47 am

    Apropos, jen vam chci vaznym zenam pripomenout ze v Nemecku zjistili jak dostat spermii z zenske nohy!! LOL Takze, uz ani tech chlapu tak potreba neni… sorry Vlastimile 😉

  • Peter Korchnak April 17, 2012, 3:48 pm

    Wait, is this blog in English or in Czech? 🙂

    Toto nie je v Cechach ziadny novy problem. Na konci 90-tych rokov som v Prahe a Brne videl bilboardy vyzyvajuce Cechov k narastu porodnosti. Bol na nich vyobrazeny Johan Sebastian Bach, ktory bol znamy svojou plodnostou, a slogan bol “Prestante si davat bacha, berte si priklad z Bacha!” http://strategie.e15.cz/zurnal/billboard-s-bachem

    The Economist v poslednej dobe publikoval niekolko clankov o porodnosti vo svete. Cesko asi vstupuje to klubu ekonomicky pokrocilych krajin, kedze porodnost zvycajne klesa s narastom hrubeho domaceho produktu…

  • Tanja April 17, 2012, 10:39 pm

    Petre, to je velmi vtipny plakat! Ani jsem nevedela, ze je to tak dlouhodoby problem. Nekdo by jima mel zatrast! Promin, ale ta logika mi nejak nejde do hlavy: ‘s narustem hrubeho domaciho produktu klesa porodnost’ – to jako cim jsou lidi bohatsi (zeme prosperuje), tim min deti chteji mit? Ja ti samozrejme verim, ze to tak je, ale nejak tomu nerozumim.

  • Peter Korchnak April 18, 2012, 8:41 am

    Mozno by asi mali zatriast aj ceskymi emigrantmi, aby sa na rodnu hrudu vratili.

    V ekonomicky zaostalych krajinach je verejne zdravie (hygiena, zdravotna starostlivost, vyziva) v horsom stave a tym aj vyssia umrtnost deti a mensia priemerna dlzka zivota (average life expectancy). Kedze je vacsia pravdepodobnost choroby ci umrtia potomkov, ludia maju viac deti aby zvysili pravdepodobnost prezitia do dospelosti a tym aj odovzdanie svojich genov do dalsich generacii. S kratsou zivotnostou sa tiez skracuje produktivny vek. Ludia teda maju deti v mladsom veku a tym padom maju viac casu na dalsie plodenie. V Cechach ci na Slovensku je toto situacia medzi Romami.

    Vo vyspelych krajinach je verejne zdravie na vyssej urovni, a preto aj nizsia umrtnost deti a vacsia priemerna zivotnost. Ludia maju potom nizsiu motivaciu mat vacsi pocet deti, kedze je vacsia pravdepodobnost, ze preziju detstvo a splodia dalsie deti. Kedze ludia ziju dlhsie, maju viac casu (a prostriedkov) na vzdelavanie, ktore je samozrejme na vyssej urovni ako v zaostalych krajinach, ako aj na karieru. Vyssie vzdelanie a viac narocnej prace znamena odlozenie rodicovstva na neskor, a tym padom menej casu na starostlivost o deti a tym padom aj mensi pocet deti.

    Toto je, samozrejme, len hruby nacrt. The Economist ma celu sekciu o demografii, so statistikami a analyzou: http://www.economist.com/topics/demography

  • Vlastimil April 27, 2012, 9:19 am

    Aha, ted to chapu, lidi v rozvojovych zemich maji hodne deti, protoze pocitaji s tim, ze vetsina jejich deti umre…. Asi prestaly umirat

  • Jamie May 25, 2012, 7:42 pm

    In my opinion, the reasons for the decrease in Czech births are the same as in Western Europe:

    1. A loss of religious faith, resulting in a lack of appreciation of the importance of material and personal sacrifice for others (for babies and grandparents, for example).

    2. Along with the loss of religious faith and sacrifice comes an increase in the importance of materialism. (Like the American couple I met a long time ago who “couldn’t afford” children but could afford a Porsche, a Corvette and an enormously expensive house.)

    3. A social welfare system that attempts to take the risk out of life. The more “European” a country’s social welfare system gets, the more risk-averse the citizens become. Babies are a risk. (In the US, people are less protected and more accustomed to risk-taking, and thus we have more children here, not just more start-up businesses.)

  • Tanja May 27, 2012, 2:37 pm

    nice summary Jamie

Leave a Comment