≡ Menu

How to make Czech/Slovak cottage cheese (TVAROH) / Jak si doma udelat CS tvaroh

The New Year celebrations are over so let’s get back to work and talk about something practical, like ‘how to make Czech cottage cheese or TVAROH. Tvaroh is a necessity to many Czech/Slovak meals so once we learn it we are close to reaching the ‘Czech nirvana’ :).

Thanks to the wonderful Slovak lady named Dagmar, you can make yourself a wonderful authentic tvaroh by following a step-by-step recipe accompanied with wonderful pictures. She even translated it into English for me!!!!

CZ: Novorocni radovanky uz jsou u konce, tudiz je na case dat se znovu do prace a naucit se neco praktickeho, jako treba jak si doma vyrobit svuj vlastni tvaroh. Jak vsichni vime, tvaroh je nezbytnou soucasti mnoha ceskych a slovenskych receptu a jakmile se ho naucime udelat, jsme zase o jeden krucek v dosahnuti ‘ceske nirvany’ :).

Diky velmi mile a ochotne pani Dagmar ze Slovenska (zije ale v USA) si uz ted nemusite lamat hlavu jak tady v USA nahradit tvaroh. Proste nasledujte nize uvedene instrukce, ktere jsou doplnene nadhernymi nazornymi fotkami. Pani Dagmar byla dokonce i tak hodna a recept mi prelozila do anglictiny!!!

 

 

Dagmar: It’s Rennet hormone-free cottage cheese that is not available for purchase in USA grocery stores. This cottage cheese is sweet, not salty and it’s pretty simple to make:

Ingredients for 200 grams of cottage cheese.:
– 2 l  (1 / 2 gal) fresh milk (any type of milk from a whole milk to a fat free)
– 1/2 l  (16 oz) kefir (the best is to use 2 days old refrigerated kefir, or an extra sour recently strained kefir that fermented for extra 2-3 days). A typical/regular fermentation of kefir takes 24 to 48 hours.
Procedure:
1. slowly heat up a fresh milk to about 140 ° F (60 ° C)
2. pour slowly kefir into the milk while gently stirring. Do not stir fast while the cottage cheese will break into too small curds. Maintain the temperature to 140 ° F.

The temperature could be 130 ° F (45 ° C) as well, than the curds will be softer. The curds will be harder and drier if heating up of the milk will be at higher temperature up to 150 ° F (65 ° C). DO NOT boil the milk with kefir.
3. the curds should start slowly separate from the whey (yellow liquid). It takes longer to get the curds at lower temperatures and it goes faster at higher temperatures. Heat till all the whey won’t become transparent.
4. turn off and let sit for 2 minutes.
5. strain the curds into a moistened cloth or dense cheese cloth lining up a plastic or stainless steel strainer over a bowl.
6. let it drain for 15 minutes. You can also tie up the cloth and hang it up to let the whey drip out. A longer resting time will lead into a drier cottage cheese.

The heating temperature could be at 80-105 ° F (30-40 ° C) as well. However I didn’t try this version yet.

This homemade cottage cheese will last in a refrigerator for one week. I have yet not tested to freeze it, but apparently a purchased cottage cheese in the Czech Republic or Slovakia is freezable.

A very good information about kefir and cottage cheese making can be found on an Australian web site by Dom: http://users.sa.chariot.net.au/ ~ / index.html           I started with this web site as well. .

The leftover whey water can be used for different things from watering plants/flowers to a hair bath. All this is mentioned on the Dom’s web site.

I also found an interesting recipe from Canada: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-tvaroh-v-canade-fotorecept/6224-recept.html          This cottage cheese is made from a non-pasterized milk. This it is not possible to do in USA from a store bought milk.

CZ:Tvaroh bez hormonu Rennet, ktory je vlastne v kazdom tvarohu kupenom u nas v US obchodoch. Tento tvaroh je sladky bez soli a je to aj dost jednoduchy postup:

Ingredienty:
– 2 l [1/2 gal] cerstveho mlieka [hociake mlieko mozno pouzit od plnotucneho do fat free].
– 1/2 l pohar kefiru [najlepsi je ten, co sme mali v chladnicke uz 2 dni alebo extra kysly kefir (extra fermentovay = 2-3 dnovy cerstvo ocedeny).
Urobi to asi 200g tvarohu.

Postup:
-Pomali zohriat mlieko na 140°F (60°C)
-Rovnomerne pomali prilievat kefir za jemneho miesania mlieka. Nesmie sa miesat silno/rychlo, lebo sa nam tvaroh rozdeli na malinke zrniecka. Snazit sa udrziavat teplotu 140°F. Teplota moze byt aj 130°F (45°C), vtedy bude tvaroh jemnejsi. Pri vyssej teplote max do 150°F (65°C) bude tvaroh tvrdsi, suchsi.
Hrudky tvarohu by sa mali zacat pomali oddelovat od zltkavej tekutiny (whey). Pri mensej teplote to trva dlhsiu dobu, pri vyssej to ide rychlejsie. Zohrievat, pokial zltkava tekutina (whey) bude priesvitna, skoro vobec nie mliecna (zltavej farby).
-Vypnut a nechat 2 minuty stat. Ocedit a dat tvaroh do predmocenej satky/plienky v ceditku nad miskou. Nechat odstat 15 minut. Dlhsie odstatie – suchsi tvaroch, kratsie, vodnatejsi.

Teplota pri “vareni” moze byt v rozpati 80-105°F (30-40°C) , vtedy bude tvaroh jemny, pri vyssej teplote do 150°F (65°C) bude tvaroh tvrdsi, suchsi a mozno aj na struhanie, ak sa necha dlho odkvapkat.

-Vydrzi v ladnicke tyzden. Vraj sa da kupeny tvaroh v Cesku alebo na Slovensku v pohode zmrazit, no ja som este neskusala.

Vyborne netove informacie o kefire, tvarohu a vyroby syrov z neho su na Dom’s web site: http://users.sa.chariot.net.au/~dna/index.html  (Australia) Na tychto strankach som zacala pri vyrobe kefiru, bohuzial vsetko je len anglicky.

Zbytkova whey voda sa da pouzit na rozlicne veci od polievania rastlin/kvetov do kupelu vlasov. Vsetko je spominane na Dom’s web site.

 

Inak prave studujem vyrobu syrov, asi sa nato dam, lebo ceny idu nahore a castokrat je u nas maso lacnejsie ako syry. My mame vsetci moc radi syry a zjeme ich hodne, tak snad sa mi podari.

 

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

38 comments… add one
  • Eva Z January 11, 2012, 4:53 am

    Kefir snad neni anglicky, ne? Nemelo by to byt buttermilk nebo neco takoveho? Ptam se, protoze bych to rada zkusila, take mi chybi tvaroh. Cottage cheese je uplne neco jineho.

  • Sona January 11, 2012, 6:22 am

    Evi kefir se rekne tomu samemu i v anglictine! Taky jsem byla prekvapena! U nas v Charlotte ho prodavaji i ochuceny coz mi trochu pripomina komunistickou Almu! Maji to vetsinou v chladnickach vedle mlika v litrovych plastovych lahvich. Doufam ze se ti podari ho najit!!!

  • Sona January 11, 2012, 6:49 am

    Ve Walmartu ho nemaji!

  • Eva Z. January 11, 2012, 7:44 am

    Soni, dik, opravdu jsem to jeste nevidela. Nakupuji i v Albertsons a Tom Thumb…mozna to je Texas deficiency a nebo potrebuji silnejsi dioptrie 🙂

  • Marie January 11, 2012, 7:58 am

    Kefir maji i v indickych “bazzarech” (nebo taky Apna), buttermilk je podmasli, kefir kupuji i v safeway, Wholefoods nebo Trader’s!

  • Tanja January 11, 2012, 8:47 am

    Evi, kefir maji v Albertsons akorat nevim, jestli to neni jen ten ochuceny. Ale jak rika Marie, je fakt v hodne obchodech, zeptej se jich.

  • Eva Z. January 11, 2012, 9:01 am

    Diky! Mrknu a uvidim, ja to predtim vylozene nehledala, jen vim, co tak maji, ale treba kdyz se poradne podivam ci zeptam, tak objevim. Zkusim! 🙂

  • Romana January 11, 2012, 10:07 am

    Ja misto tvarohu pouzivam italskou Ricotta od Bari.

  • Lucy January 12, 2012, 8:26 pm

    Jsem v USA 4. mesic a uz pomalu zacinam nachazet temer vsechny potraviny, na ktere jsem zvykla z domu. Vzdy neco najdu uplnou nahodou /napr. vanilkovy cukr- stejny obal, jen jina gramaz, prasek do peciva-dokonce i stejna gramaz atd. – trosku mam problem, ze podruhe uz to ne vzdy najdu, ale to jen naokraj/.
    Prave minuly tyden jsem uplne nahodou objevila TVAROH – POZOR! chutove i konzistenci je stejny jako cesky tvaroh v krabicce, ne klasika . Koupila jsem ho normalne v Krogeru v domneni , ze kupuji pro deti bily jogurt. Je od firmy FAGE /nejsem si jista, ale mam dojem , ze byl v sekci organickych potravin/ a jmenuje se GREEK STRAINED YOGURT. Je to velke baleni, asi kilovka. Nejsem super kucharka, takze nevim , zda by se dal pouzit na kolace, ale nektere buchty /napr. MISA/ se delaji prave z tohoto tvarohu.
    Detem jsem konecne udelala PRIBINACEK/LIPANEK/OSTRAVACEK, jak kdo chce a oblizovaly se az za usima.
    Jinak mam radost, ze jsem tyto stranky objevila- v pocatcich mi byly hodne napomocne.
    Jen o Vanocich mi hodne chybel rum /neda se uplne nahradit/ a pernikove koreni, presto jsme meli origo vanocni rohlicky /i pernicky a rumove kulicky, ale to byla trochu chemie/.
    Drzim palce a tesim se na dalsi zajimave cteni!

  • Tanja January 12, 2012, 8:52 pm

    Ahoj Lucko!

    Greek strained yogurt znam, ale vubec by me nenapadlo pouzit ho misto tvarohu – to je genialni napad!

    Prosimte, JAK delas detem Pribinacek? Mohla by jsi nam prozdradit tve tajemstvi? Ja podobneho ‘Pribinacka’ kupuji v Trader Joes, je to jejich Vanilla yogurt.

    A kde jsi nasla vanilkovy cukr?

    Jinak by te asi zajimal tenhle post, jestli jsi ho jeste necetla:
    http://czechmatediary.com/2010/04/20/czech-and-slovak-groceries-in-the-us-stores/

  • Lucy January 12, 2012, 9:33 pm

    Ahoj Tanjo,

    “Greek strained yogurt znam, ale vubec by me nenapadlo pouzit ho misto tvarohu – to je genialni napad!”

    Tim, ze jsem tady kratce, tak hledam presne ty chute, ktere znam z domova, ktere miluji, a ktere jsou “nenahraditelne”.

    Tu stranku, kde najit jake potraviny, jsem prave cetla hned po mem prijezdu a hodne mi pomohly. Napr. mi velmi pomohly v jedne zasadni veci – kde najit chleb a ze cumin neni kmin /i kdyz z pocatku jsem velmi uspesne varila brambory s cuminem a nikomu to nevadilo :-)/.

    Bohuzel tady jsem Trader Joe nikde nenasla, jen Whole Food Market, ale ten je celkem daleko a i kdyz se mi libil, tak jsem tam vlastne objevila jen, teda ne “JEN” ceskou Plzen a kminovy chleba a taky vlastne vanocku. Ostatni potraviny bezne nakupuji v Kroger, Giant E a Meyers – a pokazde objevim neco chutneho, prip. temer ceskeho.

    Vanilkovy cukr i prasek do peciva kupuji v Giant Eaglu.

    Lipanek ci Pribinacek se dela uplne jednoduse – tvaroh zamichas s praskovym cukrem /zdravejsi verze je s medem, ale chut je pak trosku jina- me deti to vzdy odhali, ale vetsinou se jen podivi nad odlisnou chuti a s ni to i tak/. Pokud je tvaroh tuzsi, tak pridej mleko. A to je vse. Mamka nam ho v detstvi delavala jen takhle, protoze Ostravacky /tak se rikava Pribinackovi na Ostravsku/ byly a stale jsou docela drahe, mas -li je kupovat vice detem.

    Vanilla yogurt znam, parkrat jsem ho zpocatku i koupila /myslim od Danone?/, ale nikomu u nas moc nechutna, tak kupuji dal jen bily.

    Jsem rada, ze jsem aspon trochu pomohla.

  • Tanja January 12, 2012, 10:15 pm

    Pockej…cumin neni kmin????? Ja tu teda ziju uz 12 let a tohle jsem fakt nevedela..VOSTUDA!

  • Lucy January 13, 2012, 8:29 am

    Myslela jsem , ze tohle jsem vycetla na Tvych strankach, tak to asi bylo jinde.

    Takhle abych to upresnila. Cumin je kmin v prekladu, ale ne ten, ktery se pouziva v CR /na brambory, maso atd./, CUMIN je kmin rimsky – ja ho poznala az tady a nevim , na co se pouziva. Kmin, ktery se bezne pouziva u nas doma /at uz cely nebo drceny/ se prodava pod nazvem CARAWAY SEED- dodnes jsem nevedela , ze jde o kmin lucni. Chutna i voni uplne jinak :-).

    Clovek se prece uci cely zivot :-)!

  • Reaganite Republican January 14, 2012, 3:14 pm

    You need to move on beyond your Czech roots, honey- nothing good to be brought to America from there

    EVERYTHING in your country is based on obfuscating one’s insecurities

    EVERYTHING

    Right n wrong, morality, justice… the Czechs are way too ‘clever’ for any of that

    What a bunch of scumbags

  • Eva Z January 15, 2012, 6:26 am

    Found kefir, yay! It was not in milk section weirdly. So I will try this! 🙂

  • Marika January 16, 2012, 11:19 am

    There are so many Polish stores around, where you can find both tvaroh and bryndza, that you need not bother making it yourself, but yeah, it could be fun to try 😉 I love koblihy and for that I’ll drive anywhere. I dare not try to make a ‘ponchek’ on my own!
    It’s the same with makove kolace. My mom is an expert in this. We can’t have a holiday meal without poppyseed cake or Hungarian turos ( tvarohovy colac ) or dios (valnut cake). Yum! My family used to have the yummiest blintz in New York too, when Mocca was still up and running. I loooove good blintz. Peach blintz is the best, with chocolate on top. Is your mouth watering yet? 😛
    Ah well, my butt is too huge for this crap, anyway. I should stop thinking about it already and juice some mrkvicky. Hahahaha.

  • Eva Z. January 16, 2012, 11:29 am

    Marika, I don’t know where you live, but there are no Polish stores around where I live. Occasionally some German ones but not carrying milk products, only sausages (bratwursts), etc. I am certainly not the one to spend time running around (a really large) city to shop for basic products. Never heard of ponchek or blintz. Is any of it Czech? 🙂

  • Jana January 16, 2012, 11:37 am

    Ja kupujem tvaroh (mamka povedala, ze lepsi, nez slovensky) bezne v Jewel-Osco. Nie su v nom ziadne hormony, vylucne kupujem vyrobky, na ktorych je napisane, ze neobsahuju hormony (od mliecnych po maso).

    …Inak, co sa tyka toho slovenskeho receptu, tak slovo pomaly sa pise s tvrdym y.

    Kmin/rasca nema veru nic spolocne s cuminom, ktory ma uplne inu chut a je to mexicke korenie. Tie, ktore varia, vedia.

  • Marika January 16, 2012, 1:38 pm

    Kde bydlis Evo?
    poncek=polish for koblihy a blintz=libance, nebo livance???

  • Eva Z. January 16, 2012, 1:44 pm

    Aha, koblihy a livance! Got it, nejsem zbehla v polstine 🙂 Ja bydlim na okraji Dallasu, TX. A ty, Mariko?

  • Marika January 16, 2012, 1:47 pm
  • Eva Z. January 16, 2012, 1:50 pm

    Thanks for the link! It’s a bit out of the way but will check it out when I am in the neighborhood!!!

  • lenka January 16, 2012, 7:23 pm

    Tani super recept musim vyskusat. V Charlotte predavaju Kefir v Eartfare, Harris Teeter a dokonca som ho videla aj v Aldi.
    Ak by ste si chceli urobit milacika nam sa osvedcila pochutkova smotana (sour cream whole milk) a vanilkovy cukor alebo obycajny plus trosku 100? vanilkovej prichute. Mozete primiesat aj kakao

    Tani pozdravujem ta a rodinku
    Lenka

  • Alena Batson January 19, 2012, 11:14 pm

    Tak jsem se opet neco noveho naucila devcata, vyborne napady, dekuji!!

    Alena

  • Tamara January 22, 2012, 6:38 pm

    Uzasny! Jen teda mam ted problem. V Mexiku tvaroh je a jmenuje se requeson (nejlepsi je ten artesanalni bez prichuti) ale nepotkala jsem za 9 let kefir na ktery jsem ted po precteni dostala strasnou chut :D! Zdravim na sever a dekuji za pekne rady a clanky! Tamara

  • Hana June 18, 2012, 1:19 am

    “Whey” je nase syrovatka. Ja ji take pouzivam na zadelavani domaciho chleba (podporuje kynuti testa) nebo do nakyslych polevek (napr. zelnacky, kulajdy, kysela, ale i houbove apod.) a omacek.

  • Tanja June 18, 2012, 9:15 am

    Ahoj Hani, to jsem vubec netusila! Diky za info. Tak kdyz ji pridas treba do zelnacky, jak to zmeni chut?

  • fred stork January 9, 2013, 4:20 pm

    Ja bych tel jenom opravit nedorozumeni about (uz preskakuju zpatky do anglicitiny..,) okolo tvarohu. Ja jsem 40 let veril ze “cottage cheese” je tady jejich divnej tvaroh. Neni to pravda, jenom nedavno jsem se dovedel ze to, cemu v Cesku/Slovensku rikame “tvaroh”, je Anglicky “quark”. Jo zni to jako nejaky novy “particle”, ale je to tak. Bohuzel quark je posledni dobou tady tezko sehnat – ja ziju v Jiznim Ontariu, v Kanade, a jezdil jsem do ameriky hodne jako v zamestnani, mezi 1977 do 1985, tak dost znam americkou kulturu.
    Takze tvaroh je QUARK. Je to s quarkem tak spatny (i kdyz v 1970 a pozdeji jsem ho tady kupoval, original, v mokrym papiru, i meli tvrdej co se nastrouha na ovocny knedliky, kterej, jak jsem si nedavno uvedomil, je mistrovsky dilo nasich predku, papir dovoli nadbytelny vlhkosti uniknout, ale protoze je vlhkej, zaroven brani tvarohu oschnout na povrchu a taky plisni, ktera je tady nekdy i v “cottage cheese” v plastickych kontejnerech. Neprorusta dovnitr, tak staci ji vylovit lzici a vyhodit.
    jenom jednu radu na peceni:
    Hruba mouka je “bread flour”, “semolina”, nebo “durum”, a taky je tady (v Kanade) velmi dobra z Indie, je to na jejich chapati, ale je to dobra hruba mouka.
    Hladka mouka je “pastry flour” nebo “all purpose flour”

  • Lucie Ch. January 13, 2013, 4:19 pm

    Diky vsem za dobre napady a postrehy. Bydlim v New Yorku skoro 8 let a rada pecu tvarohovou babovku. Pouzivam na ni strained yogurt. Tvaroh muzete najit taky jako Quark. Cottage cheese vypada a chutna jinak.

    Mouk tu maji par druhu. Nedavno jsem koupila pravou ceskou hrubou a polohrubou mouku z cesko-slovenskeho obchodu Slovak-Czech Varieties SlovCzechVar.com (doporucuji, vetsi objednavky maji postovne zadarmo, vecne tam kupuji sladkosti, maji prehlednou webovou stranku) a porovnavala jsem s americkymi.
    Bread flour je hodne podobna hrube, trosicku hladsi.
    Stone ground je mezi polohrubou a hrubou.
    All purpose flour je hladka.
    Pastry flour je nejdelikatnejsi hladka.

  • Tanja January 13, 2013, 9:27 pm

    Ahoj Lucko, co treba ta Wondra flour? Neni to polohruba mouka?

  • Lucie Ch January 13, 2013, 10:40 pm

    Wondru flour jsem jeste nepouzila. Je na ni odkaz v anglickych kucharkach jako na druh instantni mouky, ktera se pouziva na peceni dortu. Je hodne popularni. Slibuje nadychany dort s krupavym okrajem. Myslim, ze bude podobna polohrube jak rikas. Ja rada pecu podle ceskych kucharek a Wondra, jakozto instantni mouka, ma jine davkovani. Vydela jsem par clanku, kde doporucuji jake mnozstvi suplementovat. Tedy kdyz cesky recept rika 250g polohrube, tak Wondry bude min.

  • Mirka May 9, 2013, 1:01 pm

    Holky vsechno najdete v polskem, ruskem nebo nemeckem obchode …alespon tady na Floride.

  • Mirka May 9, 2013, 1:11 pm

    Buttermilk (kefir) je k mani na Walmart, v Publix a kdekoliv (Dairy) a ja pouzivam misto ceskeho tvarohu Cottage Cheese, necham ho poradne odkapat pres noc v lednicce na situ. Cesky tvaroh je moc drahy a moc male baleni …v nemecke prodejne “Gaier”.

  • Tanja May 10, 2013, 8:00 pm

    Cau Mirko, ja vubec nevedela, ze buttermilk je kefir!!!! A to tu ziju tolik let – diky!!!
    A to s tim napadem ho odkapat je taky super.

  • Mirka May 10, 2013, 9:05 pm

    Ahojky Tanja, ja se hrozne moc omlouvam! Vzdyt jsem tady napsala nechtacky takovou nesmirnou hloupost. Tam melo byt v te zavorce (podmasli) a ja nechapu jak je mozne, ze jsem tam soupla ten kefir. Kefir se prodava pod stejnym nazvem (kefir) a je bud neslazeny nebo slazeny …me chutna s prichuti raspberries. Sorry!

  • Martina May 21, 2013, 11:30 am

    Dobry den,
    jen par mych poznatku do diskuze – ja jsem zatim vzdy pouzila Wondra mouku v receptech, kde byla potreba jina mouka nez hladka, a vzdy to dopadlo dobre. Na Vanoce z ni byla vyborna vanocka.
    Lucie, taky urcite vyzkousim bread flour – to by me vubec nenapadlo.

    Take ziju v New Yorku a tvaroh kupuji v Key Food pod nazvem Farmer’s Cheese a ten opravdu vypada a chutna jako nas tvaroh.

    Taky by me zajimalo – objevil nekdo alternativu na detskou krupici? Ja jsem objevila jen Cream of wheat, ktery mne pripada dost hruby a babicciny “nocky”, na ktere moje deti naucila babicka na prazdninach v Cechach jim ode me nechutnaji, pry nejsou tak jemne jak od babicky.

    Jinak vsem moc diky za super tipy a moc zdravim vsechny z NYC.

  • sarka April 26, 2014, 2:26 pm

    Ahojky mela bych dotaz k ingrediencim vyroby tvarohu. Pisete pouzit cerstve mleko- tim myslite normalni mleko z obchodu v demizonu?? Nebo opravdu cerstve?? pac po opravdu cerstvem jsem jiz patrala a od roku 2008 je prodej primo cerstveho mleka zakazan. Tak co kupujete?? Jsem v Kanade. Dekuji moc za radu i za dalsi tipy 🙂

  • Frank August 12, 2019, 5:37 pm

    Martina:
    “Taky by me zajimalo – objevil nekdo alternativu na detskou krupici?”
    Lepsie nez Cream of Wheat je Farina – Wallmart etc.
    Ale deti uz asi vyrastli 🙂

Leave a Comment