≡ Menu

New museum of communist cars / Nove museum komunistickych aut

Kolovazy u Prahy (a small town near Prague) recently opened up a new attraction: A Museum of Socialist Vehicles. It exhibits car models made in-between years 1965 and 1988, which makes about 30 different models, mostly Skoda cars but also Romanian Dacias and Ziguliks. The Museum is showing off some Germany models such as Trabant and Wartburg but those are in minority.

The most famous exhibit is Skoda 120L (1986 model), which was owned by the Czech president, Vaclav Klaus himself. It still has the original yellow paint on it and  the hood is glowing with the president’s signature. Klaus had a chance to see his old car again after 22 years when he was traveling through the Liberec county this summer.

The coolest thing about this Museum is that one will be able to take those grandpa cars for a drive! They just need to have a bit more cars in stock in order to do that.

If you would like to see more of these cars, click here for a slideshow (it’s in the middle of the linked article).

CZ: V Kolovazech u Prahy se otevrelo nove lakadlo pro turisty –  Muzeum socialistickych vozu. Zahrnuje to vsechna vozidla vyrobena mezi roky 1965 a 1988, coz dela zhruba 30 automobilovych modelu, prevazne skodovky, rumunske dacie a ziguliky, ale nechybi zde ani par modelu trabantu a wartburgu.

Nejzajimavejsim exponatem je Skoda 120L z roku 1986, kterou kdysi vlastnil samotny prezident Vaclav Klaus! Ma na sobe puvodni zluty  lak a kapota je ozdobena prezidentovym autogramem. Vaclav Klaus se se svym staryme autem setkal znovu po 22(!!) letech, kdyz toto leto cestoval Libereckym krajem.

Nejlepsi na tomto muzeu je, ze se v nich clovek bude moci v blizke budoucnosti take projet :).

 

Jestlize mate zajem shlednout vice techto komunistickych vozidel, kliknete zde (slideshow se nachazi uprostred linknuteho clanku).

 

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

8 comments… add one
  • Eva Z. September 2, 2011, 2:32 pm

    Jezis, to je super! Ja si hodne techto vehiklu jeste pamatuju na silnicich, Wartburga i Dacii jsme meli doma (jeste si pamatuju, ze nam z Wartburga ukradli jedny dvere…), Skodovky zase rodina, nas soused ma Trabanta a jeste porad s nim jezdi!!! 🙂 Jen nevim, co tam mezi temito uzasnymi vozy hledal ten cerveny krap Lotus! 🙂

  • Vlastimil September 2, 2011, 5:30 pm

    Krasa techto aut je vecna ….. vzdy kdyz jsem z takoveho auta vystupoval, tak jsem si zpival :”Kupredu leva, zpatky ni krok”.. 🙂

  • Martin September 3, 2011, 7:23 am

    Taxiky Volha, korytari v sestsetrojkach, dodavky Barkas, spartaky, tatraplany, hadrolety, embecka – jedinecny autopark to byval. Ale Felicie byla roztomily cabriolet!

  • Tanja September 3, 2011, 8:24 am

    Teda Martine, ty jsi normalni automobilovy borec! Embecko jsem si musela nagooglovat, tak spatny uz to se mnou je 😉 Embecko bylo vlatne predchudce Skodovky, ze jo?

    Predstavte si, ze kdyz jsem to auto na google nakonec nasla, tak se mi hned z podvedomi vybavila takova vzpominka z detstvi, spis takovy mzikovy image z nasi chaty, kdyz jsme ji jeste meli…no, vidite, to jsou presne ty ‘formativni’ roky, o cem jsme se bavili v minulem clanku!

  • Eva Z September 3, 2011, 10:10 am

    Táni, embecko byla vlastně Škoda 1000 MB jako “Mlada Boleslav” kde se vyráběly. Proto se ji říkalo embecko 🙂 Bylo to po stare Oktavce a předchůdce stodvacitek.

  • Tanja September 3, 2011, 2:22 pm

    Teda Evi, ja zasnu! Normalni automobilovej profik! Nevyrustala jsi nahodou s 10 brachama?

  • Eva Z September 3, 2011, 2:48 pm

    Haha, to ne, jen s jedním, ale auta mě vždycky celkem zajímala! Když máš tátu i bráchu automobilové fanatiky, tak člověk musí aspoň trochu vědet, o co jde! To naše mamka koukne z okna a řekne, jeee, táta už dojel! Pak se mrknu já a zjistím, že ač je tam auto modré, tak je to úplne jiná značka 🙂

Leave a Comment