≡ Menu

Prague clock tower Orloj celebrates 600 years /Prazsky Orloj slavi 600. narozeniny


Orloj’s 600th birthday was celebrated in style this year. All of the Old Town Square visitors were able to enjoy a 10 minute large-screen video, which was projected on the Orloj’s wall itself (see the YouTube video below). “At first we had to take very detailed measurements as well as detailed photos of the building. Then we had to download these measurements and images into the computer and created a 3-D computer model. Then we had to come up with various animations which were projected on this 3-D model and also captured some of the major historical moments in the building’s history”, explains Tomas Rychecky, the producer of the whole thing.

Let’s do a brief history review about this magnificent architectural piece. The Old Town Square clock tower was build by Mikulas from Kadan in the early years of 15th century (September 9th, 1410). The building was greatly improved by Hanus from Ruze, who was supposedly blinded on purpose by the Prague authorities so that he could not build an exact copy anywhere else. Hanus came up with a bitter payback, broke the Orloj’s mechanism and no one was able to fix it for a long, long time.

The Orloj’s history still has a few secrets up its sleeve, for example, no one knows when did the sculptures of the 12 apostles came to life and who made them.

CZ: Na pocest narozenin prazkseho orloje mohli navstevnici Staromestskeho namesic zhlednout zajimavou videoprojekci promitanou primo na samotne Orlojske steny (viz. nize uvedene YouTube video). Pusbobive tak priblizila historii teto budovy jako byli kuprikladu husitske valky, poprava prazskych panu nebo poskozeni Orloje pri osvobozovani Prahy v roce 1945.
Producent teto projekce je Tomas Rychecky, ktery CTK vysvetlil jeji slozity postup: “Na pocatku se musela zmerit fasada orloje se vsemi jeho prvky. Pote jsme nafotili detailne jednotlive casti. To vse se preneslo do pocitace a vznikl trojrozmerny model, na ktery se pak vytvarely kornkretni animace,”.

Pripomenme si, ze Staromestsky orloj byl zhotoven Mikulasem z Kadane jiz pocatkem 15. stoleti (1410, 9. rijna). Pozdeji jej zdokonalil mistr Hanus z Ruze, ktereho nechali podle povesti chudaka oslepit, aby nemohl nikde vyrobit kopii. Hanus ale z pomsty stroj zastavil a hrozilo, ze bude odstranen. Nakonec byl stroj opraven sikovnym hodinarem Ludvikem Hainzem. Tajemstvi ale zustava, kdy se na nem presne objevily sosky 12 apostolu, ktere kazdou hodinu ukazuji ve dvou okencich pod striskou.


Source: http://zpravy.idnes.cz/video-prazsky-orloj-ozarila-projekce-o-jeho-historii-prisly-stovky-lidi-14y-/domaci.asp?c=A101009_211340_domaci_abr

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

12 comments… add one
  • Jaryba October 14, 2010, 11:59 am

    Představení jsem viděla, bylo moc pěkný.
    Jinak pokud jde o Hanuše z Růže a jeho oslepení, to je doopravdy jenom legenda, kterou vymyslel Jirásek. K orloji se také váže další zajímavá pověst. Jeho chod prý magickým způsobem souvisí s osudy celé české země: Dokud jde, je dobře, když se zastaví, je zle. A doopravdy legenda zafungovala,roku 2001 krátce před silvestrovskou půlnocí se orloj zastavil – a v srpnu 2002 Prahu postihla katastrofální povodeň.

  • Tanja October 14, 2010, 11:13 pm

    Ahoj, tak to mame od tebe z prvni ruky – jsem rada, ze se ti to taky libilo, to vis, z YouTube to neni ono 😉

    A opravdu je to o Hanusovi jenom legenda? My jsme se v dejepisu ucili, ze ve Stredoveku byla tato metoda velmi oblibena u mistnich….a to ne jen v Cechach, ale v cele Evrope. Rusove ji praktikovali az donedavna…

  • Jaryba October 16, 2010, 6:54 pm

    Musím tě zklamat, že to je doopravdy jenom legenda. (Opravdovým stavitelem orloje byl Mikuláš z Kadaně. Jan Růže se podílel jen na opravách orloje po husitských válkách a přidal figurku kostlivce.) Samozřejmě pro průvodce je zajímavější historka o Hanušovi.
    Další legendou je to, že když se dotkneš na Karlově mostě desky na soše Jana Nepomuckého, tak ti to přinese štěstí. To vymyslela jedna průvodkyně v roce 1991 pro turisty a dnes je deska úplně vyleštěná od doteků turistů. Zajímavé, jak se i dnes může legenda úspěšně mezi lidi rozšířit.

  • Tanja October 17, 2010, 1:01 am

    No nepovidej, tak ta deska na sose Jana Nepomuckeho ‘nefunguje’?? Ja sama jsem si na ni sahla, aby mi to prineslo stesti…No to je teda sila! No jo, alespon ze to propaguje prazsky turismus 😉

    Nejses ty taky nejaky pruvodce, ze se takhle krasne vyznas v historii? Tvoji pamet bych chtela mit :)) Ja jsem spis na tu matiku….

  • Jaryba October 18, 2010, 1:10 pm

    Průvodce nejsem, ale žiju v Praze a baví mě historie. Moc ráda chodím na procházky, které pořádá PIS (Pražská informační služba). Průvodci jsou bezva, vezmou nás i do míst, kam jiní turisti nemají přístup.
    O Nepomuckým radši už nikomu neříkám, protože všichni jsou pak moc zklamaní. Sranda je, že za velké slávy desky sundali a teď jsou v pražském pavilonu na výstavě EXPO v Shangai, kde je plaketa Karlova mostu a soch. Čínané si na desky šahají pro štěstí a má to velký úspěch.
    Ale nezoufej, prozradím ti místo, na které Pražané vždy šahali pro štěstí od nepaměti. Je to křížek blízko sochy Nepomuckýho v parapetu Karlova mostu (teď k němu dali ozdobnou mříž, takže ho snadno najdeš).

  • Tanja October 19, 2010, 1:07 am

    Aha, tak jsem si to myslela spravne 🙂

    Ty tvoje historky (tedy prava historie) jsou opravdu zajimave! Jestli chces (mas cas), tak by jsi nam napriklad o te ‘kouzelne’ desce mohla napsat guest-post? To by byl vyborny prirustek k Czechmate Diary clankum!!!!

  • Michaela October 22, 2010, 10:13 am

    Tana, super clanok! To video je amazing. No budem sa musiet prist pozriet do Prahy na buducej navsteve ‘doma’ 🙂

  • Duffield Harsh July 1, 2012, 1:10 pm

    During World War II, I was a soldier on the American Army. During November 1944 in eastern France my unit was overrun by a German Panzer division and I was taken prisoner. Along with 60 other Prisoners of War I was transported to a prison camp north of Prague in a small village then called Brintz. In early May 1945 we were still in the no-man’s land between the Russian and American armies but our German guards released us to make our own way westward. We were assisted by Czech partisan soldiers to travel to Prague, arriving a few days after the Russian army had helped the the citizens to drive the Germans from the city. We were housed in the Bubenec district while we awaited transport to Pilsen and the American Army. Dring a conversation with a resident of the district I learned of the German destruction of the Orlaj. He urged me to accompany him to Old Town to see for myself. Along with hundreds of Prague residents I was saddened by the sight and I shared the anger at those who did the destruction. In 1989 I revisited Prague with my family and was gratified to see that the clock had been repaired. I have many times wished that I could show my friends what I saw that May morning so long ago. Do you know if a photo was taken of the damaged Orloj and how I might get a copy of it ? If you do I would be much gratified if you could respond by e-mail…….Thank you……M. D. Harsh at pegduff@gmail.com

  • Tanja July 1, 2012, 3:00 pm
  • Duffield Harsh July 5, 2012, 12:23 pm

    Thanks for your July 1 identification of websites showing pictures of damaged Orloj. Found several more by Google searches based upon your info.

  • sam alten January 30, 2013, 10:53 pm

    such a great video and post!

    Also, I was wondering if there was any way to access the computer 3D model. I am currently an architecture student working on my graduate school thesis and my site is located near the old town hall and orloj clock tower. If there’s anything you can do to help, I would greatly appreciate it.

    Thanks!!
    Sam

  • Tanja February 2, 2013, 9:28 pm

    Hi Sam!

    Sorry I can’t help you. You could contact the writer of the article that I got it from or just do some serious googling 😉

Leave a Comment