≡ Menu

Potato nation out of potatoes? / Bramborovy narod nema brambory?

uhappy potato google imageThe Czech Republic covers luscious, fertile land which produces various types of fruit and vegetables. It may seem surprising to you (as it was  to me) that most of the produce is imported! For example, 51,000 tons of last year’s crop of domestic apples were exported, while 71, 000 tons of apples consumed by the Czechs came from abroad. This quite ineffective system weakens the local economy, increases the prices of local goods and the constant semi-truck movement across the border worsens the air pollution.

The Czech Republic is a potato nation (almost every other folk song is about potatoes) but strangely most potatoes are currently being imported from Germany and also Poland. As far a garlic grown in Czech goes, it is pretty much impossible to find it in the stores. Where does it come from? Over 80% of it comes from China (!!) which is 21,000 km away.

Very interesting….

CZ: I kdyz je Ceska republika jedna z nejurodnesich zemi Evropy, vetsina potravin se dnes dovazi z jinych zemi. Napriklad v roce 2007 se do Cech dovezlo 71.000 tun jablek, zatim co za hranice naopak smerovalo 51.000 tun jablek tuzemskych. Tento nesmyslny dovozovy system nejen ze oslabuje mistni ekonomiskou situaci, ale take zvysuje ceny  a zhorsuje znecistovani vzduchu diky neustale pendlujicim kamionum.

Skoro kazda lidova pisnicka je o bramborech, ale asi byste se divili, kdybych vam rekla, ze vetsina brambor se do Cech dovazi z Nemecka nebo Polska. Na cesky cesnek v obchodech ani nenarazite; pres 80% se ho totiz dovazi z Ciny, tedy pres 21.000 kilometru! To jsou veci…

Source: http://www.ceskenoviny.cz/ekologie/zpravy/ekologove-v-brne-nabizeli-bramborak-upozornili-na-dovozy-potravin/495606

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

11 comments… add one
  • jan July 1, 2010, 5:48 pm

    To je proto, že většina čechů preferuje kvantitu nad kvalitou. Proslulý je tím třeba česnek. Český česnek je kvalitní, nicméně ho v žádném českém supermarketu nekoupíte, téměř všechen jde na vývoz. Proč? Protože by byl o polovinu dražší než čínský česnek, kterého jsou plné supermarkety.
    Průměrný čech jde po ceně. Většina ovoce a zeleniny v supermarketech je 2. jakost, když se pídíte po první, tak vám řeknou, že ji nevedou, prý by ji nikdo nekupoval, kvůli vyšší ceně.
    Průměrný čech vidí napsáno AKCE nebo SLEVA a v mozku se mu aktivuje speciální čidlo: “Mámo kup těch buřtů aspoň 5 kilo, když jsou tak levný!”

  • Tanja July 1, 2010, 6:15 pm

    No jo, bohuzel vetsina lidi jde po levnejsim zbozi, vcetne mne. Cesnek z Ciny, ze je zdravejsi, to mi jeste neprijde tak divny, ale jablka??? Proc neprodavat mistni jablka? Ty z Nemecka musi byt preci mnohem drazsi!!

  • Tanja July 1, 2010, 6:31 pm

    PS: Teda chtela jsem rict: “Cesnek z Ciny, ze je LEVNEJSI,….(ne zdravejsi)”. Pardon.

  • Stephanie Rexroth July 2, 2010, 7:25 am

    Very interesting. Hopefully the locally-grown; buy local movement will take off in the Czech Republic (and the rest of the world) sooner than later. It’s amazing how much stuff is exported while the very same stuff is imported at the same time as you’ve noted.

    There’s a great comedian (Brian Regan, I think) who does a bit about being stopped at an intersection on a highway and watching two logging trucks pass each other. He says: If they need logs over there (left) and they need logs over there (right)… it seems like a simple phone call would save a lot of trouble:)

  • Eva Z. July 2, 2010, 9:24 am

    No je to pekny nesmysl a zatim cena je to hlavni a ne setreni energii, co paliva se musi spalit dovozem z ciziny nemluve o ekonomickych nasledcich. Ale Jan ma pravdu, to cidlo opravdu lidi maji :)))

  • Jaryba July 4, 2010, 7:16 pm

    Je to hrůza, v obchodech je samé zahraniční zboží, naštěstí teď se v Praze začínají konat pravidelně na různých místech farmářské trhy, kde prodávají české potraviny. Jinak já mám ráda moc česnek a na český nedám dopustit. Lidi pořád naříkají, že je dražší než čínský, ale neuvědomují si, že český má tak pětkrát vyšší účinnost než čínský. Čínský taky bývá rok starý, je vybělený chlorem a chemicky ošetřený proti klíčivosti.

  • Sarka July 5, 2010, 11:36 am

    To jsem nevedela, Jarybo, ze oni je vybeluji chlore a podobne! To je hruza. to by me zajimalo,jestli to delaji taky ve Statech. A jestli USA dovazi cesnek taky z Ciny! To je bordel…

  • Lenka July 5, 2010, 12:17 pm

    Fuha, Tani, precitala som si, ze cakate druhe dietatko, tak ti blahozelam, ale dost som sa zacudovala, ze mate deti, ale nie vlastne byvanie. Nemyslim to v zlom, ale ja osobne by som do deti bez zabezpecenia zakladnych “veci” nesla…

  • Eva Z. July 6, 2010, 10:00 am

    Myslim, ze v USA se “dovazi” temer vse, i kdyz treba v ramci USA, ale Texas prodava ovoce a zeleninu z Kalifornie ci Mexika, i kdyz si to vsechno klidne vypestuje sam. Kam vyvazi Texas, to nevim, jestli vubec. Texas asi vyvazi steaky!

  • Vlastimil July 7, 2010, 12:24 pm

    Nevim jestli v USA vybeluji cesnek v chloru, ale maceji stare maso v octu, aby dostalo zpatky barvu, pak to obaleji korenim, daji na to rudou nalepku (manager’s special) a prodavaji to jako polotovar 😉

  • Eva Z. July 9, 2010, 10:15 am

    Fuj, ted si radsi rozmyslim ty 2 za 1 balicku masa hned u vchodu…mas pravdu, je to vzdy nakorenene….uz tedy vim proc!

Leave a Comment