≡ Menu

The oldest Czech person reveals her miracle diet / Nejstarsi zena v CR prozradila svou zazracnou dietu

Julie Vasickova the oldest Czech person/ www.ceskenoviny.cz imageJulie Vasickova from Prusanky is officially the oldest person in the Czech Republic. She recently celebrated her 107th birthday and she is still kicking with a full force. Not only does she walk around (including the stairs!) and reads the morning paper,  but she enjoys her daily glass of wine!

Mrs. Vasickova was born 1903 which means that she remembers two Austrian emperors and all of the Czechoslovak/Czech presidents. She is the oldest of all of her 10 siblings, and the last one to get married. As a young maid, Julie opened up a grocery store and her busy lifestyle did not allow her to have time for men. When she married her husband at 35 they took care of their store together until the communist took it away from them (the store was nationalized under the name “Jednota”). Even after that she stayed faithful to her profession and worked at a grocery store until she was 65 and then she retired (1968). Today her daughter takes care of her, who often chastises her about resting a little more.

When asked about her ‘mirracle’ diet, Julie answered: “Oh, I eat everything. My favorites are Tatranka (Czech waffle) and bread with some butter and honey. I also love a good soup.”

So you tell me, how many salads this person had in her lifetime; probably no too many…and she is 107 years old!!!!!

If you understand some Czech you MUST watch the video in the original article (scroll in the middle of the article). She is the CUTEST lady I have ever seen!

CZ: Julie Vasickova z Prusanek na Hodoninsku oficialne tou nejstarsi osobou v Cechach. Tuto sobotu totiz oslavila 107. narozeniny a ve zdravi se tesi na dalsi leta. Krome vyborneho zraku a pameti ji take jeste slouzi nohy (chodi jeste po schodech!) a rada se napije vinecka.

Jubilantka se narodila v roce 1903, coz znamena, ze si pamatuje dva rakouske cisare a vsechny ceskoslovenske a ceske presidenty. Byla nejstarsi z 10-ti sourozencu, ale svatbu mela jako posledni. Vyucila se totiz prodavackou a otevrela si maly kramek –  nemela cas na vdavky! Pozdeji ale take nasla sveho prince a vedli obchod spolu. Po druhe svetove valce jim obchod komuniste vzali a do kramu se nastehovala Jednota. I presto Pani Vasickova zustala prodavackou az do svych 65ti let, kdy sla do duchodu (1968).

Dnes o ni  pecuje dcera, ktera ji casto kara za prilisnou cilost. Kdyz byla optana, jakou ‘zazracnou’ dietu vlastne vede, co myslite, ze rekla? “Ja jim vsechno. Nejradsi mam Tatranky a veku s maslickem a medem. Take mam rada dobrou polevku.” No, tak vidite, to by me zajimalo, kolik salatu tato zena v zivote mela. Asi ne moc, a jeji 107 let!!!

Opravdu se MUSITE podivat na toto video, aby jste poznali pani Vasickovou. Je to vskutku ta nejrostomilejsi stara pani, jakou jsem kdy videla! Kliknete zde, video se nachazi v polovine clanku.

Source: http://magazin.ceskenoviny.cz/zajimavosti/zpravy/nejstarsi-ceska-oslavi-107-narozeniny/473276

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

10 comments… add one
  • Eva May 11, 2010, 2:58 pm

    Wine, Tatranky, bread and honey, who knew that this was the miracle diet! I am all for it and starting right now…oops, don’t have Tatranky 🙁

  • Tanja May 11, 2010, 10:21 pm

    I know I am also all out of Tatranky, it’s time for me to find a recipe for them 😉

  • Vlastimil May 12, 2010, 9:27 am

    According to a test on the website http://www.livingto100.com
    I will die at age of 80…. Of course, my diet does not include Tatranky, I will try to retake the test :))

  • Marika May 12, 2010, 2:24 pm

    Now I know why Tatranky is my kids favorite treat:)

  • Tanja May 12, 2010, 3:35 pm

    Vlastimile, urcite to zkus, je vedecky dokazano (vyzkum provadeli vedci co bydli na Venusi) ze jedna tatranka za denne ti prida 1 den zivota :)) Nevim ale jak je to s chudakama Horalkama – ty tady uplne ignorujeme!!!

  • Vlastimil May 12, 2010, 4:07 pm

    Tatranky tu nejsou k dostani, jeste chvilku bude Obama u vlady a nebude ani Staropramen 🙂
    Ale objevil jsem nahrazku za sklenicku bileho vina….
    Je to italska Grappa, coz je destilovane vino …
    a je 4krat silnejsi, tak urcite prodlouzi zivot 4krat vic… Urcite bychom meli zajistit dovoz Tatranek, protoze jak ted bude zdravotnictvi zadarmo, tak Tatranky budou popularni na cernem trhu 😉 Vidim v tomhle vyjimecnou business opportunity… Asi napisu hochum v MSNBC o zazracnych Tatrankach, aspon misto tech kecu budou mluvit o necem zcela uzitecnem… Uz to vidim ve zpravach :”Tatrankas are taking over the food industry! Corn syrup producers call for Tatrankas boycott!” and some rich guys will buy a news channel to spread lies about lead poisoning caused by Tatrankas imported from a far country where dragons eat princesses …..

  • Vlastimil May 12, 2010, 4:08 pm

    Sorry for the above contribution but I just ate something really bad 🙂

  • Eva May 13, 2010, 9:09 am

    Hey, I totally agree, at least they will have something fun to talk about on the news! Grappa? To zkusim. Mam problem, ze po vine hned usinam a nebo budu po Grappe usinat 4x rychleji? To uz snad ani nevstanu od stolu! 🙂

  • Eva May 13, 2010, 9:33 am

    Vlastimile, take jsem zkousela ten kalkulator a vyslo mi 96 let, ale pak ve feedbacku to melo nejake divne doporuceni, protoze mi to rikalo, ze mam delat veci, ktere jsem zaskrtla, ze delam….Tak nevim, ale vzhledem k tomu, ze me zitra muze srazit auto…

  • Vlastimil May 13, 2010, 10:02 am

    Eva, jestli jsi nezaskrtla, ze te srazi auto, tak se dozijes 96 let…. Vidim, ze poctivost se nevyplaci, ja odpovedel poctive a vyslo mi 80, moji manzelce 79…Tak jsem sel a rekl jsem manzelce, ze je to vyborne, ze umreme spolu (ona je o rok mladsi)… Pak mi vynadala, ze misto blbosti bych mel treba dat nadobi do mycky :))

Leave a Comment