≡ Menu

Interview with the Czech and Slovak community in Texas/ Rozhovor s Cechy a Slovaky z Texasu

Czech and Slovak community in Dallas, TXPeter Petrik was featured on these pages in relation to his presentation “From Behind the Iron Curtain to Membership in the European Union”. Thanks to that initial contact we were able to connect for a short interview about his life and the Czech and Slovak community in Dallas, TX.

CZ: Peter Petrik byl na techto strankach uvedeny jiz jednou a to ve spojeni s prezentaci “Od Zeleznej Opony k Clenstvu v Europskej Unii”. Petra jsem pote zkontaktovala a vytvorili jsme spolu  kraty rozhovor o jeho zivote v USA a  jak se ma ceska a slovenska komunita v Dallasu, kde Petr nyni zije.

1) Peter, how did you come to the USA?
I came here to study. I left Slovakia in 1993 when the situation was not the most stable. I didn’t want to start in a place with so much uncertainty. Once I got my bearings in the US after a few months, it was clear to me that I wanted to stay and build my personal and professional life here.

2) What type of career do you have right now?
I definitely have a non-traditional combination. I teach international business and global strategy at the University of Texas at Dallas. I also offer keynote speeches and workshops. Finally, I advise small- and medium-size businesses on operational efficiency. Most entrepreneurs and business owners are very good at what they do. It is not always like that with running the actual business, developing new business opportunities, or technology aspects. In such instances, I implement systems that simplify company operations and allow the owner and managers to focus on the core competency of the business.

3) How did you find Czech and Slovak community. Was it hard?
Certainly, before internet, it was much harder. Truth be told, I wasn’t looking much for a community at that time – I wanted to perfect my English language, and I knew speaking Slovak was not going to be helpful. After some time I met a few people and started organizing meetings. I’ve lived in California, New York City, Dallas, Michigan, Phoenix – and I always looked for ways to meet with people from Czech Republic or Slovakia. I am always glad to connect others and facilitate new friendships or business contacts.

4) How many members does your group have?
Currently I help organize meetings in the Dallas area through Meetup. There are about 75 members, and we frequently find new ones. Attendance depends on the type of event – sometimes we have 10 people at a dinner event, other times for a camping trip over 25. Not long ago we had a dinner at a German restaurant where we filled a whole room – there were nearly 50 people!

5) How often do you meet? What kind of events do you organize?
We meet about every 6-8 weeks. Often, we go out for dinner, but we’ve had a poker night, catamaran sailing brunch on a local lake, ice skating, and many other activities.

Thanks so much for your time!

********************************************************************************************************************

1) Jak si se Petre vlastne dostal do USA?
Prisiel som za skolou. Ked som odisiel v roku 1993, situacia na Slovensku bola dost nejasna. Nechcel som zacinat nieco, kde by perspektivne uplatnenie nebolo mozne. Ked som sa v USA po par mesiacoch rozhliadol bolo mi jasne, ze tu chcem ostat a vybudovat si zivot a karieru.

2) A co v Americe delas?
Urcite mam netradicnu pracovnu kombinaciu. Ucim medzinarodny obchod a strategiu na University of Texas at Dallas. Poskytujem v odbore aj prihovory a prednasky. A takisto robim poradcu malym a stredne velkym firmam v oblasti organizacneho pristupu. Vacsina podnikatelov a majitelov firiem je dobrych v urcitom odbore, ktory tvori napln firmy. Nie vzdy je to tak aj s vedenim firmy, vyvojom novych moznosti, alebo technickej zabezpecenosti. V takej situacii dokazem poskytnut systemy, ktore chod firmy zjednoduchsia a majitel s manazermi sa mozu sustredit na ich forte.

3) Jak se ti podarilo najit CS komunitu? Bylo to tezke?
Pred tym, nez bol k dispozicii internet to bolo ovela tazsie ako dnes. Po pravde povedane, zo zaciatku som komunitu ani nehladal – chcel som sa dobre naucit anglictinu, a vedel som, ze slovenska rec by mi v tom nepomohla. Po case som ale na ludi natrafil, a potom som organizoval stretavky. Byval som v Californii, New York City, Dallas, Michigan, Phoenix – a vzdy som vyhladal a stretol sa s Cechmi aj Slovakmi. Som rad ked mozem spojit ludi a vytvorit pre ucastnikov nove priatelstva alebo obchodne kontakty.

4) Kolik vas ted ve skupine vubec je?
Momentalne pomaham organizovat stretavky v oblasti Dallasu cez Meetup. Je tam prihlasenych asi 75 clenov, a k tomu casto najdeme dalsich. Zalezi aj na druhu akcie – niekedy mame na vecernej stretavke 10 ludi, inokedy na camping ide aj vyse 25. Nedavno sme mali veceru v nemeckej restauracii, kde sme zaplnili celu miestnost – prislo takmer 50 ludi!

5) Jak casto se schazite? A co vetsinou delate?
Stretavame sa vacsinou kazdych 6-8 tyzdnov. Vela krat ideme na veceru, ale mali sme aj poker night, catamaran sailing brunch na jazere, korculovanie, a vela dalsich aktivit.

Diky moc za rozhovor!

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

9 comments… add one
  • Eva March 24, 2010, 8:57 am

    Ahoj! Prijemne me prekvapilo, ze jsi uverejnila rozhovor s Peterem, mym Assistant Organizer. Nasi komunite v Dallasu a okoli se dari, posledni dobou pribylo nekolik novych clenu (zatim miniaturnich) a tak je to horsi s babysittingem, ale i tak se moznosti najdou a setkava se nas dost. Vetsinou vic nez predpokladam! Diky za pekne clanky, rada si tu poctu!

  • Sarka March 24, 2010, 3:33 pm

    No to je docela velka skupina! Jen tak dal Dalasaci 😉

  • Tanja March 24, 2010, 3:41 pm

    Ahoj Evco, tesi me! Jsem rada, ze jste v Dallasu tak aktivni – jen tak dal! Z obrazku mi prijdete jako moc fajn skupina 🙂

  • Marika March 24, 2010, 10:11 pm

    That’s pretty neat. When we lived in Houston we would go up to Caldwell in September for Kolace Festival.Good food, good music and a lots of beer.

  • Tanja March 24, 2010, 10:32 pm

    Mnam…I am so craving Czech food right now! 🙁

  • Eva March 25, 2010, 2:52 pm

    Jo jo, vzdy kdyz se sejdeme, tak se super nasmejeme, je to teda cesko-anglicky, anglicko-cesky, ale clovek je rad, kdyz vidi zname, at uz mluvi jakkoli a aspon mame neco spolecneho.

  • Linda Lewis August 25, 2012, 9:57 am

    hey is there anyone with a Czech heritage that would love a pen pal?? I dont speak Czech but my grandma was from Czechoslovokia. I miss her homemade Kolache and food…I know a few words..LOL…Linda

  • Henrieta Imrie June 12, 2013, 6:23 am

    Ahojte!

    Som rada ze v Dallase funguje taka komunita. Manzel tam prave dostal pracovnu ponuku, tak sa asi budeme stahovat.
    Mohol by mi niekto poradit aky je zivot v Dallase? Teraz sme v Madison, WI, asi to pre nas bude teplotny sok, ha ha.. A ktore mesto je lepsie – Dallas alebo Houston? Pripadne – ktore stvrte Dallasu by ste mi mohli odporucit pre zivot s malymi detmi (dobra skola, a tak)?

    Dakujem krasne za pripadnu radu!
    Hena

  • Libuse Harris Brown July 14, 2017, 8:07 pm

    Ja ziju v americe od 1988. Jsem z Plzne. Ted ziji v Killeen TX. Ja jsem tady zadne Cechy nevidela. Hodne nemcu ale ne cechove. Ja jsem jezdila do West kdyz meli slavnosti, jediny co jse me libilo byla ta muzika. Jidlo, kolace to nechutna jako doma. Nenasla jsem jednu osobu co mluvi cesky. 🙁 Kdyz jsem cetla ceske jidlo a nebo ty kilace, ani to nebylo spravne napsane. Ja stale varim a pecu Ceske jidlo. Ja delam knedliky z normalni mouky a jsou moc dobre. Ja mam v slovensku bratrance a sesrenicy, ale jenom mluvim s mym bratnancem. Ty jsou mladsi nez ja, a ty nemaji zadnej zajem. Ani me nezavolaly, napsaly kdyz moje maminka umrela. Ja bych hrozne rada nasal nekoho kdo mluvi Cesky. Ja jsem hodne zapomela. I kdyz jsem ted americanka, ja nechci zapomenout moji rec a psani. Ja nikdy nezapomenu kde muj domov byl a kde jsem zila a narodila jse.

Leave a Comment