≡ Menu

Prague models for the largest panoramic photo in the world / Praha modelovala pro nejvetsi panoramaticke foto na svete

Prague Panorama google image

The Czech Republic is famous again! The world’s biggest panoramic photo happens to  portray the beauty of Prague. This is what the 360cities.net says about it:

‘This image a super high resolution photo. Use your mouse to zoom in and see a startling level of detail. This image is currently (as of 12/2009) the largest spherical panoramic photo in the world. It is 192,000 pixels wide and 96,000 pixels tall. That’s 18.4 billion pixels, or 18.4 gigapixels! When it’s printed, it will be 16 meters (53 feet) long at regular photographic quality (300dpi). It was shot in early October 2009 from the top of the Zizkov TV Tower in Prague, Czech Republic in collaboration with Prague 3 town hall. A digital SLR camera and a 200mm lens were used. Hundreds of shots were shot over a few hours; these shots were then stitched together on a computer over the following few weeks.

Read more about how this panorama was created on our blog here.’

CZ: Největší panoramatická fotka na světě zobrazuje krásy Prahy kolem dokola.
Česká republika se může pochlubit dalším světovým unikátem.
Americký fotograf Jeffrey Martin, který žije od roku 1999 v Česku, totiž letos v říjnu vytvořil v Praze největší sférickoupanoramatickoufotografii na planetě, jež zobrazuje podrobně krásy celého hlavního města v rozsahu 360°.
Celý projekt vznikal pomocí obyčejné digitální zrcadlovky s objektivem disponujícím ohniskem 200mm.
Jeffrey Martin jednoduše vystoupal na žižkovský televizní vysílač, odkud vytvořil stovky snímků zachycujících celou Prahukolem dokola v co nejvyšším rozlišení. Focení trvalo celé hodiny, a tak si můžete všimnout toho, že na jedné straně Prahy je užtrochu větší tma než jinde. Nafotit stovky snímků trvalo několik hodin.
Daleko pracnější bylo poté ale všechny fotografie v počítači jednu po druhé pospojovat, aby dohromady vytvořily věrný obraz Prahy. Práci Martin dokončil po několika týdnech letos v prosinci a finální podobu největší sférické panoramatické fotografierozlišení 192 000 x 96 000 obrazových bodů.
Pokud byste se jej pokusili vytisknout ve fotografické kvalitě na papír, byl by dlouhý přibližně 16 metrů.
Kvalita fotografie je tak vysoká, že po přiblížení si klidně můžeteprohlédnout,kdo zrovna při vytváření snímku venčil psa, nebo přecházel silnici mimopřechod.
Přímo na webu si je možné panoramatickou fotografii prohlédnout kolemdokola buď pomocí myši,nebo prostřednictvím šipek na klávesnici. K přibližování a oddalování jednotlivých částí Prahy slouží scrollovací kolečko
myši, nebo klávesy ctrl a shift. Největší sférickou panoramatickou fotografii na světě se záběrem Prahy si můžete
prohlédnout na:
360cities.net.

http://www.360cities.net/prague-18-gigapixels

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

3 comments… add one
  • Soňa February 9, 2010, 10:20 am

    Ahoj Táňo, nejak mi nejde do hlavy, ze tam pises, ze je to od americkeho fotografa Jeffrey Martina, ale kdyz kliknes na tu fotku tak to skoci na webstranku o presidency v evropske unii a jak to vyfotil Josef Sudek u prilezitosti prezentovani CR v UN. Ne ze bych byla az tak zabrana do umeni, ale nejak mi to prislo divne, ze si to priznava Sudek a pritom ty pises, ze to je zasluha Americana.

  • Tanja February 9, 2010, 10:57 am

    Ahoj Sono, ta fotka to je jenom ukazka panorama a mas pravdu je od Sudka 🙂 To opravdove panorama jeste neni hotove 🙂
    Ale davas ‘ve tride’ pozor, tak ti davam A plus :))

  • Marika February 9, 2010, 11:59 pm

    I can’t wait for the final product.

Leave a Comment