≡ Menu

Traditional Czech Christmas or not? / Tradicni ceske vanoce nebo ne?

Traditional Czech Christmas dinner image /www.czechmatediary.comI am not sure what to make for Christmas Eve dinner. Carp is out of the question – I have never really appreciated the billions of miniature bones you get with this fish anyway. I was thinking making a schnitzel and a potato salad or maybe a roasted chicken. What are you guys making this year? Maybe I will get inspired by your ideas!

CZ: Tak vam ani nevim, co uvarim tento rok k nasi Stedrovecerni hostine. Kapr to 100% nebude – stejne se mi nikdy nezamlouvalo tech milionu kosticek co v nich clovek najde (nebo nekdy take vubec nenajde!). Premyslela jsem o rizku s bramborovou kasi nebo pecenym kuretem. A co budete delat vy? Necham se od vas inspirovat…

 

 

 

 

What are you going to have for Christmas Eve dinner?

View Results

Loading ... Loading ...

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

27 comments… add one
  • Steve Ourecky December 14, 2009, 9:36 am

    I don’t know how traditional our Christmas is being we are 5 generations removed from Bohemia. When I was growing up it would be duck with sauerkraut and dumplings. We would always have houska and kolache too. The meat market in Wilber, NE brings in halibut for Christmas because that is the tradition in some local families.

  • Tanja December 14, 2009, 11:50 am

    Hi Steve! Wow, 5 generations! That is awesome that you guys still keep up with your roots!
    Duck, sauerkraut and dumplings are quite the Czech way. Your comment helped me remember that we had a duck for Christmas too – I am not sure if it was just once, maybe more than once. Didn’t you say on Facebook that you will be having a carp this year?

  • Steve Ourecky December 14, 2009, 12:44 pm

    Hi, The Wilber Chamber of Commerce had a Czech Christmas festival in the Sokol hall and I provided 2 live carp to be raffled off. I didn’t win and my family doesn’t really care for carp anyway. The carp is a tradition I just learned about in the last couple years.
    Since my mother passed away, my sister has held a less formal dinner of soups. She makes liver dumpling soup and she usually make sauerkraut and dumplings. Other family members bring chili, potato soup and side dishes.

  • Andrea December 14, 2009, 12:54 pm

    Isn’t the duck supposed to be for some other day than Stedry den? Maybe I’m just confused. We always had lentil soup for lunch and strudl….well, here, it’s any kind of fish that we like…with potatoe salad of course. In Czech, my brother doesn’t eat carp, so my mum would always make him “file” (fish) 🙂
    Vesele Vanoce!!!!

  • Steve Ourecky December 14, 2009, 1:12 pm

    My wife’s family is Polish Catholic and Christmas is a meatless meal with herring, potato salad, etc. I wonder if the carp comes from the Catholic tradition of meatless meals? I don’t know for sure, just a thought. My family were “free thinkers” as were the majority of the community I grew up in. Duck, goose or roast pork are common traditional Christmas meals there.

  • Martina December 14, 2009, 1:21 pm

    Zajimave je, ze kazdy kraj v CR ma hlavni chod stejny, ale polevku jinou. Na severni morave (odkud jsem ja) je tradicni hrachova polevka, a manzel je z jizni moravy, a tam ma vetsina lidi zase hribkovou polevku. Travime vanoce u tchyne, takze budu mit letos hribkovou, mnam ;o)

  • Magda December 15, 2009, 12:31 pm

    Ja jsem prvni generace (9 let v USA) zato manzel je z Nigerie, takze vanoce jsou snad jedine obdobi v roce kdy varim zasadne ceske jidla:
    Jak se jiz zminila Martina, tak jelikoz jsem z Moravy (Valasska) tak mame hribkovou polevku, kterou tady v NC delam ze shiitake ktere pestujeme. Kapra, ktery tady ani neni k sehnani, nahradim lososem nebo jakoukoliv jinou rybou, a k tomu samozrejme bramborovy salat. Manzelovi bramborovy salat moc nejede, tak mu udelam misto toho ryzi a trochu rajske omacky.

    For me, who is Moravian (Valachian) with a Nigerian husband it is easy: Mushroom soup, then fish and potato salad. He loves the fish and I love the salad!

  • Jaryba December 15, 2009, 6:15 pm

    Kapr určitě vychází z tradice postního jídla, vždyť i první rybníky v Čechách vznikaly na klášterních panstvích (v 11. stol.), aby si mniši zajistili postní jídlo. Pro zajímavost: “Český kapr” je ve světě pojem, byla mu dokonce udělena evropská ochranná známka. Cení se proto, že se chová v ekologicky čistých rybnících, roste pomalu tři až čtyři roky a je přikrmován pouze obilím.
    Česko se tak stalo druhým největším producentem kapra v Evropě. Zároveň je jeho největším exportérem.

  • Jaryba December 15, 2009, 6:28 pm

    Já žiju v Praze a většinou na Štědrý den, když někdo nemá rád kapra, tak pro něj připravujeme smažený řízky nebo vinnou klobásu, protože se to jako kapr obalí a usmaží a nepřidělá nám to tak práci. Kachnu s knedlíkem a zelím děláme až druhý den na Boží hod (25.12.).
    Smažený kapr se dělá asi skoro ve všech rodinách, ale bramborový salát dělá každá rodina jinak a často jsou i boje v rámci rodiny, co do salátu přidat a co ne.

  • Tanja December 15, 2009, 11:09 pm

    To je opravdu zajimave Jarybo! Nevis, kde bych o tom mohla najit podrobnejsi informace? Mela bych o tom napsat….

  • Jana December 15, 2009, 11:22 pm

    Tak, jak Ja si to pamatuji, kapra jsem nikdy na Stedry Vecer nejedla, vzdycky jsem skoncila s kurecim rizkem (mnam) a bramborovym salatem a samozrejme hrachovou polevkou. No, to vite, je dost tezke jist toho kapra zejmena kdyz se snima zpratelite a hrajete a potom je tomu konecna : (

  • Jaja December 16, 2009, 10:26 am

    My robime kuracie a bravcove rezne a zemiakovy salat. Ako polievka nesmie chybat kapustnica.

    Nezavidim Americanom, ze po mesiaci budu zase ladovat krocana. Haha.

  • Tanja December 16, 2009, 11:57 am

    Ahoj Jajo, no taky si rikam, ze 2 krocany tak blizko k sobe to zas takovy zazitek neni. A co je to kapustnica? Zelnacka??

  • Marika December 17, 2009, 11:14 pm

    My delame na Stedry Vecer catfish, protoze je velice podobna kaprovi. Ja kupuju catfish v Costco, tam je vzdy cerstva. Kachna, husa, nebo kruta se dela na Hod Bozi 25 prosince. Rybi polevku nevarim, protoze ji neumim tak jako moje maminka. Zkousela jsem to nekolikrat, ale vzdy to byla katastrofa ( polevka skoncila v zachode), tak misto toho delam clam chowder. U nas kompromisujeme ceske a americke vanoce. Stedry Vecer je ceske jidlo a Hod Bozi je americke jidlo (krocan a bramborova kase). Rixky take zni dobre, hlavne ty kureci mnam, mnam.

  • Jaja December 21, 2009, 9:31 pm

    Tanja, tu je kapustnica:

    http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=9719

    Je to polievka z kyslej kapusty (zeli). Typicka pre slovenske domacnosti na Stedry vecer. My varime 8 litrov:)

  • Tanja December 22, 2009, 12:52 am

    Ahoj Jajo,

    mrkla jsem na ten tvuj link a je to tak, je to ceska ‘zelnacka’ 🙂 Akorat, ze my do toho nepridavame smetanu :)) Mnam mnam uz se mi sbihaji sliny!!

  • Jaja December 22, 2009, 8:12 pm

    Aj ja sa uz neviem dockat:) Kazda rodina robi kapustnicu trochu inak, ani my nedavame smotanu.

  • Tanja December 23, 2009, 12:03 am

    Muj manzel odmita jist bramborovy salat na studeno :(((((( zkusil jste ho nekdo na teplo???? POMOC!!!

  • Marika December 23, 2009, 9:57 am

    Telpy bramborovy salad? To jse ti roztavi majoneza, to bych nedelala. Bramborova kase take neni spatna na Stedry Vecer. Take muzes udelat od vseho trochu, at si kazdy vybere co chce. Nebo se podivej na web sites na teply bramborovy salad. Good luck

  • Magda December 23, 2009, 1:29 pm

    V Nemecku delaji bramborovy salat trosku jinak – brambory uvarene ve slupce a potom oloupane a nakrajene na platky, cibule nakrajena na kosticky nebo tenke platky a dresing. Dresing je stejny jako na jine salaty : olej, ocet, cukr, sul, pepr.
    Vse se zamicha a podava teple nebo vlazne. Chutna to jinak nez nas typicky majonezovy (ktery by teply moc nesel jak Mrika podotkla kvuli majoneze) ale me chutna moc. Zkus to!

  • Jaja December 23, 2009, 3:10 pm

    Ja som aj niekde citala, ze majoneza a horcica sa nemaju prihrievat v mikrovlnke. Preco, netusim. Ten salat, ktory opisala Magda je fakt vyborny, tiez som ho jedla. Tanja, ale tvojho manzelika ti nezavidim, nastastie ten moj ma uplne rovnake chute ako ja:)

  • Tanja December 23, 2009, 6:00 pm

    Ahoj holky, nekdy ten nemeckej vytvor zkusim, zatim bude muset manzel ‘trpet’ se studenym salatem 🙂 Kdyz se nad tim ale zamyslite, je to jako hlavni jidlo divne – horky rizek a studene brambory 🙂

  • Jaja December 27, 2009, 1:31 pm

    Tak mu objednaj pizzu alebo hamburger, to mu bude urcite chutit:))))
    Ved ked uz budes robit zemiakovy salat, tak jednoducho zopar zemiakov oddel a urob tak, ako ti pisala Magda, nie?

  • Tanja December 28, 2009, 12:03 am

    Ahoj Jajo,
    hlasim, ze manzelovi salat nakonec chutnal 🙂

  • Lguha May 24, 2011, 2:37 am

    salat je dobrej ze rizkem tak newim co tu pisou do prdele 😀

  • Tana November 26, 2012, 7:58 am

    Ahojte, zaujimave citanie. 🙂 Rada si citam kto ma ake tradicie. Pridavam nase. My sme katolici, takze dodrzujeme na stedry den post a nejeme ziadne maso, takze ani kapustnica tu nebyva zvykom. Veceru zaciname o 18-tej ked biju kostolne zvony, na stole je sviecka s betlehemskym svetlom, vsetci sa najprv pomodlime anjel pana, otcenas a zdravas. Potom nam oco urobi vsetkym krizik z medu na celo a hadze orechy do kuta (tradicia) pricom hovori: Kuty moje kuty, nemam vas cim obdarit, len tymto malym darcekom. 🙂 my so sestrami sa vzdy chichoceme lebo nam to pride zlvastne. Potom sa rozkroji jablcko na znak zdravia. Este som zabudla ze pod obrus davaju rodicia peniaze papierove – najlepsie z kazdeho druhu. Nasledne nam oco kazdemu rozda oblatku s medom a cesnakom. Potom ide pripitok – zvycajne sampanske, alebo vermut. Polievka sa zvykne varit sosovicova, alebo dubakova kremova. Nerobia sa ani ziadne rezne, ale iba ryby sa mozu, takze robime tradicne kapra so zemiakovym majonezovym salatom a este aj lososa s pecenymi zemiakmi pre sestry. Rezne a chlebicky sa potom robia na bozie narodenie 25. 12.

  • Tanja November 26, 2012, 9:35 pm

    Ahoj jmenovkyne!

    Predpokladam ze zijete jeste na Slovensku? Nebo dodrzujete takove zvyky tady v Americe! JEstli ano, tak tedy klobouk dolu!

    Velmi zajimave cteni, taky mne to moc uchvacuje, asi kvuli tomu, ze nase rodina zas tak moc ty zvyky neudrzovala (bohuzel), jenom toho kapra jsme meli…
    Oplatka s cesnekem a medem???? To je jako za trest??? ;))

Leave a Comment