≡ Menu

20 years ago today…./ Dnes pred 20ti lety……

Vaclav Havel /www.cnn.com imageKaren’s blog Empty Nest Expat led me today to a very nice article commemorating today’s date – November 17th. On this date – exactly 20 years ago – Velvet Revolution broke us free of communism. I was there, on my dad’s shoulders, but besides the shouting crowds and people shaking their keys, I don’t remember much. Tomas Etzler on the other hand, the CNN producer now based in Benjing, remembers  this historical event very well and narrates it to his readers  in a very entertaining tone. Enjoy (click here for the article)!

CZ: Karenin blog zvany Empty Nest Expat me dnes privedl k velmi zajimavemu clanku o vyroci sametove revoulce (17. listopadu 1989). Ja jsem na Vaclavaku v ten den sice byla, ale  jeste jako docela maly prcek, bazlive sedici na tatovych ramenou. Nic moc si z demonstrace nepamatuji, jen ten zastup napumpovanych lidi a zvoneni klicu. Tomas Etzler, ktery v soucasne dobe pracuje pro CNN, si toho pamatuje mnohem vic. V jeho clanku ctenarum shrnuje historii teto doby a to ve velmi zabavne podobe (clanek si prectete zde).

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

8 comments… add one
  • Martina November 18, 2009, 5:57 pm

    Ja si jen pamatuju, ze jsem v te dobe chodila na stredni stavebni prumyslovku, do druheho rocniku, a o prestavce za nama prisli studenti z ekonomky, a rekli nam o demonstraci, ktera prave probihala na namesti v Opave, a samozdrejme po cele republice. Jenze nez jsme se odhadlali jit, zjistili jsme, ze nam “SOUDRUH” reditel nechal zamnkout skolu, zrejme dostal prikaz i od jinud a byl taky komunista, a to myslim museli byt tenkrat vsichni sourdruzi ucitele a soudruzi profesori. Po cele skole to vrelo, mnoho studentu melo strach na demostraci jit, protoze jejich otcove byli komunisti, a meli strach, ze jim taticci zmalujou zadek. Moji rodicove nikdy komunisti nebyli. Vubec jsem se niceho tenkrat nebala. No a jak jsem rekla, skola byla zamcena, tak jsme vyskakali v prizemi z oken. Par spoluzaku zustalo ze strachu ve tride. Vim, ze se sirily zpravy, at si kazdy da moc velky pozor, aby nahodou nebyl vyfoceni treba najakym novinarem nebo nekym, pak v novinach, protoze se nevedelo, jestli tako akce bude uspesna, ci zucastneni studenti budou potrestani kumunisty, treba vyhozenim ze stredni skoly. Ale vse jak vite dopadlo dobre, a nechce se me verit, ze uz je to 20. let!!!!! No a pak i ve skole doslo taky ke zmene, rustina uz nebyl povinny predmet, kazdy si mohl vybrat mezi nemcinou, anglictinou a nasi znamou rustinou ;o)

  • Tanja November 18, 2009, 10:59 pm

    No nekecej!!! Tak ty jsi vyskakovala z okna??? No to je situace…;)

    No vidis to, vas pred revoluci zavirali komunisticti reditelove ve skole a nas po revoluci zavirali katolicti reditelove do kaple (v katolickem gymnaziu).

  • Martina November 19, 2009, 12:58 am

    Proc Vas Tanjo zavirali do kaple? Snad z tebe nechteli udelat jeptisku? Ty a takovy rebel ;o)

  • Vlastimil November 19, 2009, 1:38 pm

    Hned jak revoluce zvitezila (?), tak jsme si zaridili vizum do CSSR (to jsem bydlel zrovna v Lucembursku) a jeli jsme se podivat a hlavne detem jsem chtel ukazat nasi krasnou zemi… V tom zapalu jsem si neuvedomil, ze
    pristi tyden se to mohlo zvratit, treba albanska vojska nas mohla obsadit a hranice by se zase neprodysne uzavrela… Jeli jsme nepretrzite pres cele Nemecko az do Rozvadova, hrozne jsem se tesil, ze se budu moci podivat do Prahy… Uz byla tak trochu zima a prijeli jsme k hranici Ceskoslovenske socialisticke rebupliky, kde, kdyz na nas konecne prisla rada (to bylo nejak o pulnoci), tak pri svetlech reflektoru se zvedala para a odnekud se objevila postava (jako v horror filmu) vojaka, ktery vystoupil z te pary, na ramenou samopal a za skripaveho zvuku otevrel obrovska vrata….Neco jsko v tom filmu “Jurassic park”…Pak nam rekl, vitejte v Ceskoslovenske socialisticke republice….Konecne doma!…. dalsi fronta…kdyz na nas dosla rada, tak jsme ukazali pasy, prohlidka byla kratka a zase nas privitali v CSSR… konecne znova doma!..jeli jsme asi 15 minut …zastavila nas vojenska hlidka a chteli videt pasy.Nechtel jsem se s nimi hadat, byl jsem rad, ze jsem konecne doma…Pak nas znovu privitali v CSSR a samopalem ukazali, ze muzeme jet…do Prahy jsme prijeli za svitani a nikde nebylo videt, ze byla nejaka revoluce, jen par ohorelych aut, ale to spise s tim nesouviselo, ale hodilo se to do scenare. Uz se oteviraly obchudky (tehdy jeste statni) a ja chtel detem udelat prijemne prekvapeni a koupit jim ceskou snidani…Tvaril jsem se pred detmi, ze mi hrozne chutna, abych jim dodal odvahy a oni se tvarili, ze jim chutna ohromne, aby mi nepokazili radost. Nehlede na vsechno, byl jsem rad, ze jsem se znovu mohl podivat o Prahy a detem se strasne libily ty starozitne hracky, ktere na Zapade nejsou…Ted uz s takovym nadsenim do Ceska nejezdime, protoze ty starozitne hracky nejsou ani tam…

  • Mike November 20, 2009, 11:12 am

    Saw a great presentation on the changes in Eastern Europe over the last 40 years – http://bit.ly/3VPUog

  • Tanja November 20, 2009, 6:18 pm

    No to je hezka sentimentalni prihoda, Vlastimile, uplne si to pred myma ocima dokazu vsechno zobrazit! A jak vlastne takova prava ceska snidane vypadala? Rohlik s maslem a kakao?? ;))

  • Tanja November 21, 2009, 5:50 pm

    Mike, I am watching it right now 🙂

  • Vlastimil November 23, 2009, 1:15 pm

    Tanja, uz si nepamatuju na tu snidani, chtel jsem chleba se sadlem a skvarky, to nemeli, myslim, ze to byly cerstve rohliky, a jelikoz “cerstvij” v rustine znamena stary, okoraly a moje deti rozumi rusky, tak stav tech rohliku si podvedome spojily s tim ruskym vyznamem :))

Leave a Comment