≡ Menu

Vana conquered the world again! / Vana zase dobyl svet!

Vana www.ceskenoviny.cz imageOne of my friends recently enlightened me on some major Czech news regarding Czech horse racing. I have to admit,when she told me, I was staring at her like a deer in headlights, completely embarrased that this news has escaped to me. Good thing that I got such good, well-informed friends! The 119th Velka Pardubicka, ran on October 11th of this year, will be marked as one of the greatest ones in history. The winner became Josef Vana, at 57 the oldest proffessional jump jockey in the world. Vana has won the Pardubicka 5 times previously as a jockey and the 6th time as a trainer. Before this victory he considered his 1997 victory on Vronsky his greatest.”The year before I was diagnosed as clinically dead for 15 minutes after a fall at Baden-Baden…I lost 3 quarters of one lung and broke some ribs on my right side”, recollects Vana.

One of the standing jokes has been Vana’s yearly announcement of retirement. Will he retire this time? “Maybe, maybe not”, he said, meaning ‘never say never’.

CZ: “Vis, ze Vana zase vyhral Velkou Pardubickou?” zeptala se me  nadsene jedna z mych kamaradek. Zahanbene jsem priznala, ze o tom nic nevim. Alespon ze mam tak dobre informovane kamaradky, ktere me z meho ignoranstvi mohou zachranit! Vitezem 119. rocniku Velke Pardubicke se stal kun Tium s 57-mi letym zokejem  Josefem Vanou – nejstarsim prosesionalnim ‘jump’ zokejem na svete – ktery v teto soutezi triumfoval jiz poseste. “Me nejvestsi vitezstvi jsem pred dneskem povazoval dostihy v roce 1997. Rok pred tim me ambulanance prohlasila klinicky mrtvym po dobu 15-ti minut pote, co jsem spadnul z kone v Baden-Badenu….Kolapsovalo mi trictvrte jedne plice a zlomil jsem si par zeber”, vzpomina  Vana. Na otazku, jestli Vana konecne hodla odejit do – jim  mnohokrat slibovaneho – duchodu, s usmevem odpovedel: “Mozna ano, mozna ne.”

Source:

http://www.sportovninoviny.cz/zpravy/velkou-pardubickou-vyhral-tiumen-s-josefem-vanou/402098&id_seznam=

http://www.telegraph.co.uk/sport/horseracing/6299556/Josef-Vana-adds-to-his-incredible-haul-of-victories-in-Velka-Pardubicka.html

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

6 comments… add one
  • Katerina October 19, 2009, 11:00 am

    Hm, Vana je uz vazne stary jak Jeruzalem, porad musi neco dokazovat. Nepripomina vam to tak trochu Zlateho Slavika? Jako ma tato soutez sveo neumirajiciho Gotta, tak VP ma sveho Vanu. Dost podezrele, nemyslite??

  • Nikola October 19, 2009, 10:12 pm

    Ja mu to preju. Kdo umi, ten umi. Je to neuveritelne, ze i v tak vysokem veku jeste neco takoveho dokaze. Nepovazuji to za podezrele, spis za unikatni.

  • Tanja October 19, 2009, 11:55 pm

    Ja souhlasim s Nikolou, Gott me s tim svym kazdorocnim Zlatym slavickem fakt unavuje, ale tohle je opravdu unikatni. Sport se nemuze osulit (jak to rikaji Moravaci). Bud jses za cilovou carou prvni nebo ne. Zpivani je vic subjektivni a taky a je to plne celebritni ‘politiky’. Prominte, ale nerikejte mi, ze se v cele republice nenajde lepsi – mladsi – zpevak nez Gott.

  • Jana P October 21, 2009, 8:38 am

    Prestoze Karel Gott neni muj styl a osobne neznam nikoho, kdo kdy ve Zlatem Slaviku hlasoval, tak stejne musim uznat, ze je to 100% profik, o tom zadna. No a Pepicek Vana je 200% profik, sportovec kazdym coulem, v zivote vyzkousel snad vsechny existujici sporty a konim se venuje 24/7. Ve snu by me nenapadlo, ze muze vyhrat, protoze cely rok na koni v dostihu nesedel. Jenze Velka je mimoradny dostih a pri tom, jak vyrovnani a spickovi kone (zakladni predpoklad pro vitezstvi) tu v poslednich letech startuji, se letos jako rozhodujici ukazala Vanova chytrost a zkusenosti, a samozrejme i vytrvalost a velka kondice. Kloubouk dolu v jakemkoli veku, natoz v 57 letech!

    Shame that steeplechasing doesn’t almost exist in USA. I am sure mr.Vana would love to race in US, he loves challenges.

  • Tanja October 21, 2009, 10:23 pm

    Ahoj Jano, to je moc zajimave, co jsi tu napsala. Asi jses pekny konsky profik,vid? A co je to’steeplechasing’? Pardon moji ignorance…

  • Jana P October 23, 2009, 6:17 am

    steeplechase je prekazkovy dostih. v Americe se beha Maryland Hunt Cup, ale co jsem slysela, je to spis nadsenecky amatersky dostih, zadny bussines 🙂

Leave a Comment