≡ Menu

Show me the money!! / Naval penize!!

money google imageDid you know that if you are a Czech living abroad you are eligible for the children’s allowance (11,400 – 3,000 Crowns per month)? And did you know that the Czech government will give you a birth  grant (porodne; 13, 000 Crowns per child) as well?  I know, it is hard to believe, isn’t it?

Here are the conditions:

  • At least one parent has to have a Czech citizenship
  • the child has to have a Czech citizenship

Conditions seem simple but the paperwork is ridiculous. But hey, it’s worth it! This is what you do:

  • You make a call to the consulate of the Czech Republic and tell them you want to apply for porodne and pridavky na deti. The consulate will send you a complete application package as well as the instructions.

– You will have to translate your marriage certificate as well as the birth certificate of your child and everything has to be certified.
– You will need to register your marriage as well as the birth of your child with the specific bureau in Brno.
– You will need to apply for your child’s Czech citizenship

(all of this will be further explained in the application package you will receive by mail)

Once you fill out all of the paperwork and send it back to the consulate you have 2 choices. You either have to go to Czech yourself and personally appear at your local municipality (mestsky urad) where you finish up the application process. Or you can appoint a certain person as your trustee (in my case it was my mom) to do those last errands for you.

For more information call the Consulate of the Czech Republic and/or go here (click here).

Good luck!

CZ: Vite, ze jako obcane Ceske republiky zijici v zahranici mate narok na detske pridavky (od 11 400 do 3 000 korun ceskych) a take na porodne (13 0000 korun ceskych)? Ano, da se tomu sice tezko verit, ale je to tak!

Podminky jsou nasledujici:

  • Alespon jeden z rodicu musi mit ceske obcanstvi
  • Dite musi mit ceske obcanstvi (skrze vas)

Jak vidite, podminky jsou jednoduche ale toho papirovani!!!! Je to hruza, ale stoji to za to. Jak na to?

  • Nejdrive si zavolejte na konzulat Ceske republiky, kde jim reknete, ze chcete zazadat o pridvaky na deti a take o porodne. Dotycna pani si vezme vasi adresu a posle vam tlusty stos tisice formularu s instrukcemi, jak na to.

– budete si muset nechat odborne prelozit manzelsky certifikat a take rodny list vaseho ditete

–  musite zaregistrovat vase manzelstvi a take narozeni vaseho ditete na specifickem urade v Brne

– musite si zazadat o ceske obcanstvi vaseho ditete

(vsechno vam bude dopodrobna vysvetleno ve vyse uvedenych formularich, ktere vam posle cesky konzulat)

Vice informaci se muzete dozvedet zde (kliknete zde) nebo zavolejte na samotny konzulat.

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

19 comments… add one
  • janney October 5, 2009, 12:53 am

    Haha – Tano, tak ted jsi me dostala.
    Ja si myslim,ze kdyz to stat umoznuje tak proc ne.Ale mela bys videt vlny odporu od lidi na jednom ceskem foru ( lidi zijici v Americe) o tom jak takove matky zdimou stat .
    No to bys valila oci….
    Ti co si to nezaridili nebo tu moznost nemaji asi proste hodne zavidi,ale uplne to odsoudili.

    Ja k tomu mam postoj spise neutralni a je fajn,ze takova moznost je,ale treba pokud by nekdo , kdo ma miliony a pobira treba i neco z Ameriky jeste zadal o techto “par korun” tak to by mi prislo trochu divne.
    JInak myslim,ze jsi zodpovedela velmi castou otazku ceskych maminek v Americe.
    Jen te varuju,ze ze muzou najit nejaci “rozhorceni” Ale to asi proto,ze jsme Cesi 🙂

  • janney October 5, 2009, 12:55 am

    Jeste mala opravicka – marriage certificate je v cestine ODDACI LIST 🙂

  • Martina October 5, 2009, 6:17 am

    Dobre rano,
    ziju v Miami od 2001 a od te doby az do roku 2005 jsem pobirala pridavky na tri deti a prispevek pro matku celodenne pecujici o dite do 4 let. Ja jsem od roku 2001 nebyla v Cechach ani jednou. Deti se narodili v Cesku a zadost jsem podavala jeste pred odletem do USA (ta mala mela 6 tydnu). Potom se papiry jenom obnovovaly co 3 mesice, maminka mi je poslala a ja vyplnila a podepsala. Vsechno zkoncilo, kdyz syn dosahl 18 let a ja jsem nemohla predlozit doklad o studiu.
    Pekny den preje,
    Martina

  • Maruska October 5, 2009, 9:41 am

    Tak to jsem vubec netusila. Asi bych ty penize nechavala svym starym rodicum na prilepsenou (kdybych mela deti) nez abych hnala chudaka maminku na urad s tim aby penize ktere tam dostane poslala me do USA. Tak spatne na tom zase nejsem.

  • janney October 5, 2009, 10:31 am

    to je asi kazdeho vec jak to vyuzije. Rozhodne je take fajn, kdyz to clovek muze “setrit” detem na ceskem uctu, nebo vyuzit, kdyz do CR prijede na navstevu.Neni pak treba si menit za dollary korunky a tak.
    Ja tedy pobiram rodicak,ale dcera se narodila v CR i jsme tam jeji prvni rok zivota zily a ted jsme v USA jen 8 mesicu,tak jsem to nerusila…

  • Lenka October 5, 2009, 10:44 am

    Tani, dakujem za velmi dobry clanok pre maminy v zahranici, ze sa mozu o tejto moznosti dozvediet. Slovenske mamy mozu poziadat takisto o tieto pridavky.
    Lenka
    http://www.slovakmama.blogspot.com

  • Tanja October 5, 2009, 4:35 pm

    Taky si rikam, ze to nedava moc smysl, ale kdyz je to tu, tak proc toho nevyuzit. Navic nase deti jsou taky cesti obcanci, kteri v budoucnosti budou chtit zit v Cechach, volit,…apod.

  • Tanja October 5, 2009, 4:36 pm

    Lenko, to je super, ze je to dostupne take slovenskym maminkam! Mozna, ze bys o tom mela taky napsat!

  • Vlastimil October 5, 2009, 10:19 pm

    Tanja, jses si jista, ze tvoje deti v budoucnu budou chtit zit v Cechach a volit? Za par roku budes mit “americke” deti, kterym ta vzdalena kotlina krome hezkych pohadek nic nerika…

  • Marika October 6, 2009, 8:37 am

    Vlastimile, moje dcera je junior in high school. Muj manzel a ja jsme si myslely presne to co jsi napsal: deti jsou americani Cesko jim nebude nic rikat az vyrostou. Dcerka chce studovat international business, aby mohla byt vice v Evrope hlavne v Cechach. Take nas otravuje o ceske obcanstvi.Clovek nikdy nevi:)…………………

  • Ladka October 6, 2009, 8:59 am

    Tak jsem zkoukla ty webove stranky a vypada to, ze pro porodne bych musela mit trvale bydliste v Ceske Republice a pridavky na deti dostanu pokud nepracuji. Jenze ja uz nemam trvale bydliste v Cechach a zde v USA pracuji. I tak dekuji za informaci.

  • Tanja October 6, 2009, 10:04 am

    Lenko: s tim trvalym bydlistem je to fakt divny. Myslim si, ze tam jenom napises adresu kde jsi v minulosti v cechach bydlela a je to. Vzdyt preci zadna z nas uz v Cechach nebydli a stejne jsme ty pridavky dostaly. Ale pracovat nemuzes, to je pravda.

  • janney October 7, 2009, 12:09 pm

    to trvale bydliste v CR je podminkou. Ja ho mam u rodicu, neb jsem odcestovala nedavno a mam ho tma i z jinych duvodu ( posta a pod.)
    Na rodicovsky prispevek pracovat muzes ,ale musis celodene a uplne pecovat o dite.Tzn, nesmi byt ve statnich zarizeni jako skolka a pod.Ale babicka nebo pani na hlidani byt muze

  • Miluska October 11, 2009, 7:02 pm

    Dcera se narodila v CR, bylo ji 10 kdyz jsme se prestehovali do USA.
    Ad prispevek “janney” – ja jsem si to nezaridila i pres to, ze jsem tu moznost mela. 😉 Prijde mi to nefer vuci lidem, kteri tam ziji – vim, ze hodne z nich ma hluboko do kapsy atd… Oproti nim jsem na tom dobre (i kdyz zacatek byl tezky) – potrebuji to vic, nez ja. To je CISTE MUJ OSOBNI NAZOR A MOJE OSOBNI VOLBA – kdo se rozhodl jinak, tak mu to neberu – at si kazdy dela co chce – kazdy ma moznost volby a at si kazdy dela podle vlastniho vedomi a svedomi.

  • Vlastimil October 11, 2009, 7:59 pm

    Miluska, mluvis mi do duse. A mas taky pravdu, jestli ty penize opravdu potrebuje, at si je vydupe….

  • Vlastimil October 11, 2009, 8:00 pm

    Miluska, jeste bych chtel rict, ze se nikdy nemame tak dobre, abychom se nemohli mit lip 🙂

  • Marika October 11, 2009, 9:28 pm

    Precisely my sentiment (:

  • Petra October 22, 2009, 6:36 pm

    Dobry den,chtela jsem se zeptat jestli mam narok na pridavky na dite v cr i kdyz se dcera narodila v anglii a beru na ni materskou,ktera mi ale uz v lednu skonci….tady je materska hrozne kratka..dceri v lednu bude 6 mesicu a do prace zatim nebudu moct,protoze nemame hlidani a jesle si dovolit nemuzeme…takze ty pridavky by nam dost pomohli..

  • Tanja October 22, 2009, 11:33 pm

    Ahoj Petro, podle mne na ne narok mas, jestlize uz zadne penize neberes. Ja bych to zkusila, nic tim neztratis – pri nejhorsim te odmitnout. Taky jsem tam nechala specificky link a tam se snad muzes zeptat odborniku via ‘contact’. Taky muzes zavolat na ceskou ambasadu a zeptat se tam. Hodne stesti!

Leave a Comment