≡ Menu

Czechs invade Sydney / Cesi se vrhnou na Sydney

school google imageI am jealous! Sydney (Australia) is opening up a new Czech and Slovak school for children 18 months old and up. There will be 3 Czech classes and 3 Slovak ones. The major focus will be teaching  kids how to speak fluently via the so-called total immersion method where the language will be taught only in Czech/Slovak language itself. Another focus of these classes is going to be teaching students the Czech and Slovak traditions including songs, riddles, fairy tales, holiday customs and much more. I am telling you, if you read the whole article you will be jealous too (sorry, the article is available only in Czech): click here

CZ: Sydney se tak ma! V rijnu tam totiz zacina nova ceska skolicka a to jiz pro deti, kterym je 18 mesicu! Otevrou se 3 ceske tridy a 3 slovenske tridy, kde hlavnim cilem bude rozvoj mluveneho projevu a slovni zasoby deti. Studenti se take budou ucit ceskym/slovenskym zvykum…no, proste je to pohadka! Az si prectete ten clanek (kliknete zde) uvidite o cem tady basnim :0)

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

16 comments… add one
  • MaryLena Anderegg September 6, 2009, 6:39 pm

    This is such exciting news!!! Believe me, as a teacher I know. If children do not hear and use the speech elements of a language at the preschool years; they lose them. Even if they learn the language later, it will not sound like a native speaker. Among my Japanese grandchildren, only one sounds native. The other two can be understood but they do not sound native. No one taught them Japanese songs when they were preschoolers so the sound elements of the language were lost.
    Hooray for this new preschool Czech school!

  • Mike September 6, 2009, 6:58 pm

    Ironic that you talk about schooling and spell Syndey with an ‘i’. 🙂

  • Tanja September 6, 2009, 10:38 pm

    Mike- How ironic that you misspell Sydney when you are pointing out my ironic misspelling. Touche. 😉

  • Marketa September 7, 2009, 12:19 pm

    Hmm, tak to jim vazne zavidim.

  • Marika September 7, 2009, 3:36 pm

    Taky jsem zelena zavisti. Skoda, ze nemaji classes on line. Hned bych prihlasila moje deti. Ja vim, ze to neni to same, jako kdyby byly v tom prostredi, ale aspon by se vice naucili a vice rozumneli.

  • Tanja September 7, 2009, 5:09 pm

    Mozna, ze bych mohla neco on-line vytvorit ja, ale kde na to seberu dostatek casu? 🙁

  • Vlastimil September 7, 2009, 7:13 pm

    Mike: Once, when I was young and wild, I knew a Syndey.
    But I belived her name was spelled Cindy.. 😉

  • Vlastimil September 7, 2009, 7:17 pm

    Marika: rozhodne online class nic neda. Pro male ratolesti je dulezite, aby mely fyzicky kontakt s clovekem, s kterym mluvi…Jazyku se uci taky diky
    tomu, ze vidi, jak ten clovek se tvari, jak se pohybuje, apod… Male dite se uci reci pomoci “obrazku”, ktere v jeho hlave se pak srovnaji a vznikne z toho jazyk…

  • Vlastimil September 7, 2009, 7:24 pm

    Co by se dalo mozna organizovat je nejaka online detska televize s ceskymi pohadkami, kde by deti sledovaly pohadky s rodici a tak se pomalu ucily bohatemu ceskemu jazyku… Mozna Ceske kulturni centrum v USA by neco takoveho mohlo organizovat. Ja si pamatuju, jak jsem miloval Vecernicka, dival jsem se na to az do mych 28, kdy jsem skocil pres plot socialistickeho tabora ….
    Ale myslim, ze hodne vecernicku je na YouTube,,,
    JInak si s tim nelamte hlavu, v prve rade vase deti budou Americani a Cesko pro ne bude zeme, kde je “vsechno nejake divne”….

  • Tanja September 8, 2009, 12:10 am

    Doufejme, ze pro nase deti bude Cesko zeme, kde ‘vsechno je nejake jine”,ne divne 😉

  • Jana B. September 8, 2009, 2:16 am

    Jine, krasnejsi? haha
    Nas 4 lety kluk nam po dvou tydnech v Praze rikal, ze uz by tam chtel zustat.

  • Tanja September 8, 2009, 10:59 am

    No,vis jak to je, kdyz nekde nezijes a jenom tam jedes na prazdniny, tak vsechno vidis skrze ruzove bryle…;)

    A rekl ti syn proc by tam nechtel bydlet?

  • Jana B September 8, 2009, 12:01 pm

    On to neumi moc vyjadrit, proc. Ale ja jsem pozorovala , ze se mu libilo zaprve jakou socialni sit tam mame. Teda takhle to nerikal, ale ja mam vetsinu kamaradek s malymi detmi podobneho veku a snazim se je pokazde kdyz jedu videt. Taky ho jeho strejda (muj bracha) vzal parkrat na vylet a s babickou na zahradku, cestou se stavit na zmrzlinu, atd… Tatinek nemusel do prace, proste prazdniny, jak maji byt.
    Pak taky zboznuje MHD. Je to pro nej jako v zabavnim parku. A v neposledni rade mu tam ohromne chutnalo. Krome toho, ze zacal jist veci, o kterych by se mi ani nesnilo, ze by jedl. Ja moc ceska jidla nevarim, mohla bych je spocitat na jedne ruce. Taky jsme porad staveli v pekarnach a pokazde jsem se mu snazila koupit nejakou jinou “namku”,aby to vyzkousel to se mu moc libilo.

    Jeste jedna dulezita vec. Chodi tu do “daycare”. Sice jen dva dny v tydnu, ale nez jsme odjeli z USA, rozumnel temer vsechno, jenze jen malokdy mluvil cesky. Spis jen slovo tu a tam a odmital, kdyz jsem chtela, aby mi “to” rekl cesky. On mne rozumnel a ja jemu a to mu stacilo. V Cechach zjistil. ze jestli si chce hrat s detmi, musi na ne mluvit tim podivnym jazykem, kterym mluvi mama, aby mu rozumnely. A protoze se opravdu snazil (obcas jsem mu poradila, co ma rict), videl uspech, tak ho to nadchlo. V Praze je ted spousta dobrych hrist a deti jsou tam skoro porad, coz je skvely.

  • Vlastimil September 8, 2009, 8:30 pm

    MHD v New Yorku je take jako zabavni park…. Prijde tam snedy spoluobcan a zacne zpivat a vyhrozuje, ze neprestane, dokud nedostane penize…Jelikoz je slepy, narazi do lidi. Na pristi zastavce rychle vyskoci z vagonu a jako strela se proplete lidmi a skoci do vagonu , ktery jede opacnym smerem, aby zpival i tam.
    Hriste jsou tu taky vsude (tedy u nas na vesnici) a v New Yorku jich je taky hodne, akorat nekdy prijde dite a ukazuje kamaradum pistoli sveho taty, ale jelikoz je nezkuseny, nevi, ze nesmi mirit na sveho nejlepsiho kamarada, kdyz macka spoust…

  • Marika September 10, 2009, 12:01 am

    Vlastimile, to zni jako Wild, Wild West misto sofistikovaneho New York City? Ja vim co myslis s tim jazykem. Moje deti uz jsou teenagers, takze to obdobi, kdy se mohli naucit mluvit cesky bez prizvuku propasli. Vytvorit classes on line by je prinutilo se naucit trochu vice, aby si rozumneli s babickou a dedeckem lepeji. My jsme se divali s nima na ceske pohadky dlouhou dobu, ale moc to nepomohlo…

  • Tanja September 10, 2009, 8:48 am

    Marirko muzu se zeptat, jestli je tvuj muz American nebo Cech? A jestlize je Cech, kdy se jim zhorsila cestina?

Leave a Comment