≡ Menu

Mommy diary 3: I got me a bilingual baby, baby!/ Denik maminky v zahranici 3: mam bilingvniho prcka, damy a panove!

Hanicka 2yrs oldIt is the time again when I do the bi-annual update on my daughter’s bilingual skills. Hahna just recently turned 2 and she is so much fun (well, OK the potty training is not that much fun, I admit…)! If you recall I called the last post  “The bitter-sweet results so far” because at 18 months-of-age  she was speaking mostly English. I am ecstatic to say that has changed. She is totally bilingual now! It started at about 20 months-of-age when she began repeating almost everything I said, including tremendously loooong words like ‘vodopad‘ (waterfall), ‘skluzavka‘ (slide) or ‘ananas‘ (pineapple). She did the same thing in English with her English-speaking daddy and babi (grandma). She  now speaks to me solely in Czech and switches to English with no problem when when she talks to daddy. And when we are all together, she talks also mostly in English, with a few Czech words here and there.

Where it gets a bit tricky and (unfortunately) confusing for Hanicka is when we meet with my American girlfriends and their kids. She does not switch to English and keeps talking Czech so I have to help her a bit, meaning that I talk to her in English. She seems to get it though. I am just so looking forward to the time when I will be able to explain to her why is it we are all of a sudden switching to English, so that our American friends can understand us. Right now, since she is still so young, I do feel like I am doing something wrong by confusing her this way. But then again, I think I may be over-thinking the whole thing a bit.

Couple points helped her strengthen  her Czech language abilities which I want to share with you: 1/ Her Czech grandmother came for a 2-week visit and 2/Skyping with Czech relatives and friends 3/being a stay-home mom (or a blogger??!!) 4/ we go to a Czech playgroup about once a week  where my friends and I  try to make a point of reading at least one Czech book and/or sing some Czech songs (and you can image the looks from the people who walk by:0).

Bottom line, as I mentioned earlier, if you are trying to teach your kid your native tongue, be diligent at your pursuit but don’t sweat it because the results will come.

CZ: Uz zase uplynulo pul roku od te doby, co jsem naposledy psala o bilingvnich pokrocich me dcery Hanicky. Mozna ze si jeste pamatujete, ze jsem posledni clanek na toto tema nazvala “Zatim smisene vysledky” a to proto, ze v 18-ti mesicich mluvila do vetsi miry pouze anglicky. Dnes jsem stastna jako blecha, protoze se situace naprosto zmenila – Hanicka je totiz uplne dvojjazycne dite! Zacalo to vsechno asi kdyz ji bylo kolem 20-ti mesicu a to kdyz zacala vsechno opakovat. Opakovala jednoducha slova, ale take obtizna slova jako ‘vodopad’, ‘ananas’ nebo ‘skluzavka’! Samozrejme, ze delala to same v anglictine s tatinkem a babickou. Dnes se mnou mluvi pouze cesky a bez problemu prepne do anglictiny, kdyz se bavi s tatinkem nebo babickou. Kdyz jsme v mistnosti vsichni dohromady, mluvi z 99% anglicky, i kdyz se ji sem tam nejake to ceske slovicko nekdy priplete.

Situace se stane trosku obtiznejsi, jakmile se sejdeme s mymi americkymi kamaradkami a jejich detmi. Hanicka sama do angictiny neprepne  a tak ji musim trosku pomoci a zacnu s ni mluvit anglicky. Nastesti uz za par mesicu bude schopna pochopit, kdiz ji reknu, ze ted jsme s nasimi americkymi kamarady a proto musime mluvit anglicky, aby nam rozumneli. Uz se na tuto dobu tesim, protoze mi trha srdce, kdyz vim, ze ji matu…Nebo to spis az moc analizuji.

Par dalsich veci Hanicce pomohlo a to: 1/Na 2 tydny tu byla na navsteve jeji ceska babicka 2/Skypovani s rodinou a kamarady, 3/ to ze jsem s Hanickou doma 4/ Asi 1-krat tydne se tu s ceskymi maminkami sejdeme na hristi. Take se snazime budto zpivat ceske pisnicky (umite si asi predstavit  vyrazy kolemjdoucich) nebo cteme ceske knizky.

V zaveru bych chtela opet podotknout, ze jestlize se snazite docilit to co ja a naucit sve deti vasi materske mluve, budte vytrvali a dusledni a nestresujte se, protoze dobre vysledy budou nasledovat. A brzy.

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

21 comments… add one
  • janney August 10, 2009, 2:33 am

    Me to normalne dojalo.
    Moji Violce zrovna bylo 18 mesicu a ma jen par slov, rekla bych tak pul na pul,
    Hodne v sobe tuto zalezitost resim, i o tom ctu a tak me tvuj prispevek dal obrovskou nadeji, ze to pujde a moc me uklidnil,potesil a povzbudil.
    Navic, kdyz vim,ze jsi psala,ze pred manzelem na ni mluvis anglicky,coz neni ten nejstriktnejsi postup..a i tak to jde.
    Jste holky sikulky – je jasne,ze je to jeste beh na dlouhou trat,ale prvni uspechu jsou proste uspechy zakladnimi.
    dvojjazycnym detem ZDAR!!! 🙂

  • Tanja August 10, 2009, 9:48 am

    Ahoj! No, to jsem rada, ze jsem te povzbudila!!! 🙂 Prave proto me to tak tesi, protoze nedelam ten OPOC pristup (one parent one child) nebo jak se to jmenuje, a nekteri me za to tady pekne pokarali a rekli mi, ze Hanicka nikdy mluvit cesky nebude a vidis, ze to jde!
    Nechci pred manzelem mluvit cesky, protoze by mu utekly ty nejkrasnejsi momenty a bylo by mi ho lito, prijde mi to nespravedlive..

  • lenka August 10, 2009, 10:51 am

    Ahoj Tanjo. Yeah. Ja jsem tak rada ze vam to holky tak hezky jde. Vzdyt jsem rikala neztracet hlavu. Ony to ty deti vyciti a pak z toho maji strach taky. 🙂 Pockej za dva roky, to uz ani nebude premislet na koho jak mluvit, prijde ji to jako samozrejmost. Nad tim ze ji pletes hlavicku kdyz na ni mluvis anglicky se ani nepozastav. Ona je chytra holcicka a vsechno si to tam posklada tak jak to ma byt. Jeste jednou moc gratuluji. A s toho lonskeho prispevku si nic moc nedelej. Tobe to takhle vyhovuje a to je to nejdulezitejsi. Proc byc mela tatinka pripravit o tyhle krasny chvilky a ucit Hanicku ze na druhe se proste ohledy brat nemuzou kdyz za necim jdes. Jen tak dal.

  • lenka August 10, 2009, 10:57 am

    Jeste neco. Me to strasne rozesmalo, potesilo a prekvapilo dohromady. Kdyz jsme byli s detma v lete v Cechach muj ctyrlety syn si zacal z anglictiny do cestiny prekladat pisnicky. Pouzival slova ktera jsem ani nevedela ze umi a jak mu to slo. Ma sestileta dcera si pak uz prelozila i jednu z jejich nejoblibenejsich taborovek .. zlata horecka (jdu s deravou patou, mam horecku zlatou , jsem chudy , jsem slab, nemocen….). Nikdy jsem na ne exklusivne nemluvila jen cesky a nikdy taky nebudu. 🙂 Deti si k tomu proste nejakou tu cesticku najdou. Jde o pristupu rodicu. Neznechutit jim to, cist ceske pohadky, koukat na ceske videa, poslouchat ceske pisnicky. A hlavne zapojit jen cesky mluvici babicky, dedecky a jine pribuzne ci zname. Deti jsou vynalezave a rychle se ucici. Oni na to prijdou i bez nuceni. Vsechny maminy (a tatkove taky i kdyz ti to maji mnohem tezsi) drzte se.

  • janney August 10, 2009, 11:34 am

    jo myslis OPOL ( one language)
    Ja to stridam – mluvim na ni i pred nim cesky,ale jen kdyz se ho to tak netyka – kdyz stejne nevnima a je na PC a vysvetluju ji veci take cesky, nebo ji to reknu v obojim

  • janney August 10, 2009, 11:36 am

    taky myslim,ze je to hodne o tom ,ze vyciti jaky vztah k tomu jazyku jako rodic mame 🙂

  • Tanja August 10, 2009, 3:37 pm

    Ahoj holky!

    Diky moc za povzbuzeni! Jinak jsem vam jeste zapomnela rict, co se dneska rano stalo: Hanicka si hrala v obyvaku a najednou slysim: “Otit, posim?” (otevrit prosim?) – chtela otevrit nejakou krabicku. Tak tam jdu, otevru ji to, a pochvalim ji, jak pekne rekla prosim. A ona na me: “Heky keky” (coz znamena “hezky cesky”; ja ji to vzdycky rikam, kdyz ji chvalim za cestinu, ale to, ze si to takhle spojila sama, to je fakt uzasny 🙂

  • Ladka August 10, 2009, 5:07 pm

    Diky moc za tvuj posledni prispevek. Mam 18 mesicniho syna a stejne jak ty, mluvim na nej vyhradne cesky a muj manzel anglicky. Muj manzel se tak uz naucil par ceskych slov 🙂
    Sebastian rozumi vsemu co mu rekneme, nezalezi v jakem jazyce.
    My k cestine vyuzivame take Skype s babickou a tetou v Cechach.

  • Jana V August 10, 2009, 7:07 pm

    Jsem rada ze ji cestina bavi. Mozna ze jak zacne chodit do skoly ze bude potreba vice trpelivosti aby vedela ze ne kazdy mluvi cesky. Kdyz ty jako jeji maminka z lasky ji pripomenes tady se mluvi anglicky a tady s mnou a s babickou se mluvi cesky to bude super.

    Vidim ze radi chodite kupovat do Targetu.

  • Tanja August 10, 2009, 8:04 pm

    Ladce: Ahoj Ladko, no ty jses na tom jeste lip, protoze ja na ni mluvim pred manzelem anglicky :)) Tvuj synek bude sprechtit cesky fakt bez problemu.

    Jane: Jano, tva cestina je opravdu vyborna – klobouk dolu! A mas pravdu, Target je muj druhy domov 😉

  • Tanja August 10, 2009, 8:07 pm

    PS: Mas pravdu Ladko, uplne jsem zapomnela na Skype!!! a take to, ze jsem s Hanickou doma – to je taky obrovska pomoc (ne-li ta nejvetsi). Uz jsem to tam vsechno pridala.

  • Jana August 10, 2009, 9:00 pm

    No to je bajecne, gratuluji!!! Az budu mit dite, urcite se na Tebe obratim s otazkami jak na to! Mimochodem, ta fotka – nahodou nejste v Target(u)? Vim ze je to jeden z Tvych nejoblibenejsich kramu 😉

  • Tanja August 10, 2009, 11:43 pm

    Ahoj Jani, no JISTE ZE JSME v Targetu :)))
    Tak uz si s tim mimcem pospes, at se muzu zacit citit s temi radami dulezita ;))

  • pavla August 12, 2009, 7:06 pm

    Z moji zkusenosti, kdyz jsem byla doma s mym prvorozenym synem tak jsem na nej mluvila jen cesky, koukal na ceske pohadky a cetly jsme ceske knizky a kazde leto jsme travili s babickou v Cechach.
    Ted je mu 11 a mluvi cesky perfekne a dokonce se naucil i cesky cist.
    S moji dcerou to bylo horsi,ta uz bohuzel kolem cestiny tak moc nebyla, jelikoz jsem musela zacit chodit do prace.
    Rozumi perfektne, ale s mluvenim je to horsi.
    Snazi se a mluvi lepe a lepe.
    Clovek musi byt dusledny a opravdu dbat na to aby odpovidali cesky a ne v Anglictine jak se to snazi delat moje deti.
    Pristi rok je planuji poslat na leto k babicce tak snad to pomuze 🙂

  • Tanja August 13, 2009, 11:35 am

    Pavle: no to je super! Jak se vubec ten tvuj kluk naucil cist cesky? To jako sam od sebe? Nebo jsi vyndala pravitko…;)

  • Paulina (Pavlina) August 14, 2009, 10:20 pm

    Ahoj Tanjo,
    Mam moc velkou radost s toho, ze Hanicka je uspesna v Cestine. Delala jsem si starosti ze kdyz s moji Milou mluvim Cesky pouze kdyz jsme sami, ze se moc Ceski nenauci. Hlavne kdyz kazdy slovo v Cestine je aspon trikrat tak dlouhy. Milanka (14 mesicu) se prave naucila rikat “tady” a mela jsem ohromnou radost. Poslouchame Ceske pisnicky, a mame vecernicky (ale jeste o to nema zajem) a doufam ze to nejak pujde. Ma nekdo oblybene videa nebo knizky(v Cestine) pro nejmladsi deti, ktere by jste doporucovali?

  • Tanja August 14, 2009, 11:51 pm

    Ahoj Pavlino! No, predstav si, ze ti asi ctu myslenky protoze jsem pred chvilinkou publikovala muj posledni post zvany “Me nejobliblenejsi ceske pohadky/vecernicky na YouTube” :)) (ze 14. srpna).

    Ta tvoje holcicka je na to fakt jeste mala, Hanicce se zacal moc libit Maxipes Fik asi v roce a pul. Ale vis, na co by uz asi stacila? Na Teletubbies! Predstav si, ze to maji na YouTube v CESTINE!!!
    Take je to samozrejmne Pejsek s Kocickou a Krtecek (jak pohadky tak knizky)…no proste to vsechno najdes tady 🙂

  • lenka August 15, 2009, 7:28 am

    TAky pohadky na CD. Moje deti je strasne rady poslouchaji (a poslouchali kdyz byly male) v aute. Oni jsou nahrany trochu jinak nez v televizi a maji plno muziky a pisnicek. Tak to zkus taky. Na internetu jich najdes hafo a tady taky myslim. Tanjo nemela jsi odkaz na ceske pohadky? Kazdopadne kratuluji k uspechum a nevzdavat to.

  • Paulina (Pavlina) August 16, 2009, 4:38 am

    Tanjo a Lenko, moc dekuji za navrhy. Hned se po tom podivam. Teletubbies v cestine? To je bezva. Milanka se dneska divala na Makovou panenku a je to tak krasne animovany ze to byl uspech. Tanjo – great minds think alike…(-: Ja jsem si rikala “sakra ta Tanja je rychla..”

  • pavla August 18, 2009, 11:58 pm

    Ne Tano pravitko jsem nevyndala, chtel sam.
    Vzal si slabikar a zkousel to. Naucil se to drive nez cist Anglicky

Leave a Comment