≡ Menu

The Czech car Skoda: not the ugly duckling anymore! / Ceska Skodovka uz neni osklive kacatko!

skoda120 google image Remember those ugly-looking commie cars like Lada, Dacia, Trabant or Skoda? Well, Skoda has recovered quite a bit! The original Skoda automobile was originated back in the early 1890’s in Mlada Boleslav. Even despite the glim post WWII political conditions Skoda has always been known to be a reliable car. Its dated image had been a subject to many jokes (see the image above), but  Škoda remained a common car on the roads in the UK and Western Europe throughout the 1970s and 80s. After the Velvet Revolution it became subsidiary of the Volkswagen group – the greatest thing that has ever happened to the Skoda company. The car’s looks as well as performance has been improving ever since including the new sport model Skoda Yeti. It supposed to appear on the market sometime in June or July of this year with the price being about 390,000 Czech Crowns (approx. $20,000).  Thanks to this new model production, Skoda is supposed to hire about 500 more employees, slightly decreasing the unemployment rate at the Rychnovsko district.

skoda-yeti google imageCZ: Pamatujete si na ta ohyzdna komunisticka auta jako byla Lada, Dacie,Trabant nebo Skodovka 120? Skodovka se z techto smutnych casu zotavila docela dobre. Prvni automobil Skoda byl sestrojeny jiz v 90. letech 18. stoleti a to v Mlade Boleslavi. Jiz od pocatku (a to i behem bolseviku) to bylo velmi spolehlive auto, akorat jeho zastaraly design se  stal castym zdrojem kritiky. I presto se v 70. a 80. letech modely Skody dovazely do cele Zapadni Evropy, vcetne Anglie. Vzhled Skodovky se podstatne zlepsil s privatizaci podniku Skoda v roce 1991, kdy se  podnik spojil s  prestizni automibilovou spolecnosti Volkswagen. Nejnovejsim modelem je krasny, sportovne-uzitkovy vuz Skoda Yeti, ktery se ma dostat na trh na prelomu cervna a cervence. Jeji presna cena se zatim nevi, ale odhaduje se na 390.000 korun. Diky teto nove produkci ma tovarna prijmout asi 500 novych zamestnancu, coz by melo v na Rychnovsku snizit nynejsi 6,5% nezamestnanosti.

Source:

http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Auto

http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/skoda-auto-zacala-vyrabet-vuz-yeti/376553

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

11 comments… add one
  • Pablo May 14, 2009, 7:53 am

    Ohyzdná auta? Co nám to vnucuješ! Š120 měla svoji krásu a trabant je velmi populární auto ještě dodnes. Každý zná klasický zvuk trabantu “rin tin tin”. Nemluvě o levné údržbě. Zeptejte se majitele trabantů, kolik z nich mělo problém z korozí. A Škodovky si mohl každý opravit doma na zahradě. To vše patří ke kráse těchto aut. A všechny ty krásné přepychové auta stojí za prd. Všechny vypadají stejně, protože všechny ty automobilky používají stejný software. Podívete se na AUDI, SEAT a Škodu když to kolem Vás projede, tak ani nebudete vědět který z těch třech to byl.

  • Vlastimil May 14, 2009, 8:45 am

    Skodovky jsou opravdu ted auta na urovni, ale diky Volkswagenu Skoda pomalu zmizi z povrchu zemskeho…
    Proste jejich taktika je prodat Skodu tomu kdo nema na auto od VW a potom , kdyz se lidi dozvedi, ze majitel Skodovky je VW, tak uz nejak ty penize nahrabou, aby si koupili “original”…. Dat Skodovku do sparu Volkswagena byla jedna z mnoha chyb privatizace… (o privatizaci, korupci a tunelovani by se daly psat romany)…

  • Vlastimil May 14, 2009, 10:25 am

    Pablo, mas castecne pravdu… Kdyz jsem bydlel v Evrope, mel jsem Audi8. Pak v Praze me z hotelu vezlo auto objednane z hotelu a ridicovi jsem rekl, ze ma pekne auto, ze ja mel taky Audi…On vykulil oci a rekl mi. ze to je VW…. 😀

  • Tanja May 14, 2009, 10:27 am

    Pablo, ja vam nic ‘nevnucuju’, pouze konstatuji muj nazor a to, ze se mi vzhled tech aut nelibi. Tot vse.

    Kdbyby jsi ten clanek cetl pozorneji, videl bys, ze souhlasim s tebou, tedy ze to jsou/byli auta velmi spolehliva a funkcni, akorat jejich vzhled byl mnohokrat kritizovan (to jsem si nevycucala z prstu, je to z Wikipedie).

    Nakoncec jsem jenom zenska, a co ja vim o autech, tak na me takovy ‘tvrdoch’ nebud, jo?

  • Tanja May 14, 2009, 10:29 am

    Vlatimile, ty si myslis, ze to s tim VW (privatizaci) byla chyba? Co myslis, ze meli udelat? Zustat Skodovkou Skodovkou? Zajimal by me tvuj nazor…

  • Vlastimil May 14, 2009, 10:33 am

    Kdyz jsme koupili prvni auto, byla to Skoda105L..to bylo radosti..Byl jsm hrdy na svuj “status” a sousedi mi meli co zavidet…. Vzdy, kdyz motor zacal vrcet pomalu, proste jsem otocil takovym sroubkem a uz to fungovalo

  • Vlastimil May 14, 2009, 10:49 am

    Tanja, uspechana privatizace nebyla zapotrebi. Prvni ukol nove vlady bylo lidem zajistit svobodu a take je nejdrive vzdelavat , aby lide vedeli, jak kapitalismus funguje… Vetsina firem, co byli zprivatizovane, to bylo s cilem vytunelovani.
    VW rozhodne nema zajem na uspechu Skodovky. Zabili dve mouchy jednou ranou. I zakomunistu se Skodovka montovala v Belgii, byla tam popularni diky nizke cene a take v Anglii Skodovka slavila uspech.
    Ceska vlada mela “vytvorit” domaci investory, kteri by byli ochotni do toho vrazit penize. Skodovka ma porad uspech v Polsku, byvale Jugoslavii, v Rusku, Indii, Cine a v jizni Americe. Je to “lidove” auto a ted uz by nezavisla Skodovka mela vetsi obchodni uspech nez ted, kdyz jsou u kormidla Nemci… Nekdy firmy kupuji konkurenci, aby ji “zabili” nebo abu z nich udelali sve “sub-contractors”
    Tak je pro ne vyhodne mit Skodovku, protoze muzou delat ruzne fiktivni transakce, coz ma za nasledek odliv kapitalu z CR ale tak sikovne, ze ty penize nebudou nikde zdaneny…anebo se “prelijou” do zeme, kde ta firma ma “danove prazdniny”.. 😉

  • Vlastimil May 14, 2009, 10:52 am

    Kdyby se Skodovka prodavala v USA, tak bych si ji koupil. Ale VW se postara o to, aby se tu Skoda neprodavala….

  • Tanja May 16, 2009, 11:30 am

    Ty jsi opravdu chytry Vlastimile; dekuji za vysvetleni!

    PS: znam jednoho cecha (neprimo), ktery si na Floridu privezl prave Skodovku 100, tak ten tam musi byt opravdu povazovan za ‘cool’ s takovym zvlastnim autem!

  • Vlastimil May 16, 2009, 12:32 pm

    Tanja, ze jsem chytry? :))
    Muzes to rict moji manzelce? 😉

Leave a Comment