≡ Menu

Are plastic bags the symbol of Czech consumer society? / Jsou igelitky symbolem ceskeho konsumerizmu?

plastic bag flicker imagePlastic bags are one of the most visible symbols of the post-Communist Czech consumer society”, claims Radio Praha in one of its articles (and our friend  Jamie would agree as well ;0). These discarded, free-flying bags foul the countryside, endanger animals as well as the ecosystem around them. Supposedly about 3.0 billion bags are used in the Czech Republic annually, which makes  up to 9,000 tonnes of plastic waste. The Czech Environment Minister Martin Bursik is in the middle of his personal crusade to make people stop using these bags completely. He is in a process of creating a law where people will have to pay for them in the stores like it is done in Ireland for example. Will this decrease the overall waste in the Czech Republic? The fact is that the overall amount of plastic waste in the landfills has not gone down ever since their new ‘green’ law.

For right now the Ministry of Environment just simply encourages large-scale grocery stores to discourage people from using them. How? Tesco for example instructs its check-out staff to be mean to people when they ask for the disposable bags (what a solution!).

I have 2 things to say to this:

1/ I don’t know how about you but the Czechs that I know are VERY inventive with their plastic bags. In fact, I do not know one Czech person who would throw these bags right away! Maybe Mr. Bursik ought to take a short trip to the US to see how many of these plastic bags are wasted here and realize how ‘good’ they have it in Czech! I mean, when I go grocery shopping the helpers there would probably singe-bag every single item if I did not say something!

2/ Whatever happen to the communist ways when everyone had his own set of immortal shopping bags? Or do you remember those little bags on wheels that all of the grandmas were pulling behind them? I know my grandma was one of them (now I see students carrying their textbooks in them instead of using the rather hipper-looking backpacks…go figure).

CZ: “Igelitky jsou jednim z nejviditelnejsich symbolu post-komunistickeho konzumerizmu v Cechach“, uvadi jeden ze clanku Radia Prahy ( a myslim si, ze i nas kamarad Jamie by s tim vyrokem souhlasil :0). Jelikoz dalnicni uklizeci sluzba neni zase tak aktivni jako treba ve Spojenych Statech, pouzite pytliky se povaluji po krajine a ohrozuji tak nejen okolni zverinu, ale take cely ekosystem a to na nekolik desitek let.  Kazdy rok se v Cechach pouzije kolem 3 bilionu plastikovych tasek, coz je kolem 9 000 tun plastoveho odpadu. Ministr prirodniho prostredi Martin Bursik nedavno zahajil zhavou kampan, jejimz cilem je uplne se techto pytliku v obchodech zbavit. Pracuje take na vytvoreni noveho zakona, ktery by nutil lidi za tyto tasky v nakupnich strediskach platit. Je tomu tak jiz v Irsku, ale bohuzel se ukazalo, ze i tento novy ‘eko’ zakon mnozstvi plasoveho odpadu nezmensi.

Ministerstvo prirodniho prostredi zatim velkoobchodum jen radi, aby nakupniky povzbuzovali k pouzivani tasek neplastikovych. Jak presne, ze se to dela? Tesco napriklad narizuje svym pokladnim, aby na ty, co si vyzaduji plastikove tasky byly neprijemne (no, to je reseni!).

Napadaji me dve myslenky: 1/ Ja nevim jak vy, ale ja neznam  jednoho Cecha, kdo by igelitky vyhodil hned po prvnim pouziti – prave naopak! Proto si myslim, ze by pan Bursik mel zavitat na navstevu k nam do Ameriky, aby videl, kolik techto tasek se vubec vyhazuje tady – to by pak mel na tu ceskou ‘pytlikovou situaci’ v Cechach uplne jiny nahled. Vzdyt tady by vam zabalili kazde jednotlive zbozi do jine tasky, kdyby jste nic nerekli!

2/ Pamatujete si na ty komunisticke nakupni tasky? Za prve byly nesmrtelne a za druhe mely vzdycky ohromne kycovity potisk. A co ty tasky na koleckach (tzv. vozicky), ktere za sebou vlacely vsechny babicky ( vcetne me babicky)? Co se  s nimi stalo? Ted je tady v Americe vidim u studentu, kteri v nich nosi ucebnice…no, ruksaky mi tedy prijdou vice stylove, ale takova je dneska moda…

Source:  http://www.radio.cz/en/issue/114033

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

19 comments… add one
  • Jana March 11, 2009, 11:11 am

    Plastikove tasky jsou pekne cesky IGELITKY 🙂 , igelitove tasky.
    No, to jim v Tescu ani nemusi narizovat, aby byli neprijemni. Jsou i bez toho.
    A moje mama vzdycky mela tuhle tasku na koleckach. Pamatuju si ji jako mala holka, kdyz jsem sla vratit lahve, tak jsem s ni seskakovala z chodniku na silnici, jak to pekne cinkalo. Dneska uz ma hezci, modernejsi.

  • Vlastimil March 11, 2009, 11:50 am

    Myslim, ze plastikove tasky (igelitky) , jsou prezitek zahnivajiciho kapitalismu. Za starych casu, kdyz svetle zitrky byly dulezitejsi nez svetla pritomnost, jsem nosil takove tasky, jemnovaly se sitovky. Byly neskodne vuci prirodnimu okoli a vesly se do kapsy nebo jakekoliv skviry….Byl jsem “vzdy pripraven”….Kdyz jsem videl frontu, tak jsem se zeptal, co maji, dostal jsem odpoved “boty, kurata nebo toaletni papir”…..Tajne jsem doufal, ze na me dojdou mozna kosile…. Pak , kdyz na me dosla rada. koupil jsem rajcata a vymenil s nekym za boty, protoze on chtel koupit hrusky.
    Plastikove tasky se tak lehce do kapsy nevejdou a jsou opradvdu velke nebezpeci vuci zivotnimu prostredi… Tady v NJ uz lide muzou koupit tasky a “go green” :)) Tady ukazuje, jak USA zaostavaji za byvalym socialistickym taborem. Za predpokladu, ze se nasemu preziendovi povede, co chce, brzo “vychodni” Evropu dozene a tasky na koleckach zase budou v mode….

  • Tanja March 11, 2009, 2:20 pm

    Jane: no, ty vozicky (Jak se vubec oficialne jmenujou??) byly nejlepsi na lahve 🙂

  • Jana March 11, 2009, 2:31 pm

    Ja myslim, ze oficilane “taska na koleckach”, jinak nevim.

    Jeste jsem chtela rict, ze v Cechach se vzdycky za igelitky platilo, tak nevim, co je to za “novinku”. Snad jen Tesco a Delvita vam ji da zadara.

  • Tanja March 11, 2009, 2:32 pm

    Vlastikovi:hahaha – na sitkovky jsem uplne zapomnela!! A mas pravdu,ty byly nejlepsi! Mit dve v kapse, tak muze clovek kdykoliv udelat nakup na 2 tydny – hrozne moc se do toho veslo.

    Mozna proto Obama tak podporuje socialismus, protoze v hloubi duse je proste ohromny ekolog a chce se vratit ke ziti ‘prostejsimu’, viz. sitovky, v obchodech jsou k dostani jenom ty zakladni potraviny,lide chodi do prace v pohodlnych monterkach…

  • Tanja March 11, 2009, 2:34 pm

    obema: hrozne se stydim, ze jsem zapomnela na slovo “igelitovky”!!!! Nemuzu tomu uverit! Hned to musim zmenit 😉

  • Jana March 11, 2009, 2:36 pm

    K tomu socialismu:
    Neni mi moc jasny, proc se toho tady vsichni tak boji. Socialismus se prece nerovna komunismus.
    “Socializing” to by jim slo, ale jak se to aplikuje na cokoliv jineho nez vecirky – jako napr. zdravotnictvi, tak se toho vsichni strasne boji.
    Vseho s mirou. 🙂

  • Jana March 11, 2009, 2:37 pm

    IGELITKY, Tanjo!
    😀

  • Tanja March 11, 2009, 2:40 pm

    jezkovy!!!!! Igelitky!!!!!!!!! No vidis, jak to se mnou jde z kopce 😉

  • Tanja March 11, 2009, 2:41 pm

    PS: Jinak mi klidne muzes rikat “Tana” 😉 (to “j” je tam pridane pro Americany)

  • Vlastimil March 11, 2009, 2:59 pm

    Jano, budeme se radsi bavit o tech igelitkach.
    Nechci, aby nejaka kravina jako je socialismus
    rozkolila nasi krajanske soudruzstvi 😉

  • Jana March 11, 2009, 4:20 pm

    Take it easy, Tano!
    🙂

  • Tanja March 11, 2009, 4:25 pm

    tak jsem to opravila, abych nevypadala, ze se jenom vydavam za Cecha 😉

  • Ivanhoe March 12, 2009, 7:01 pm

    Ja si pamatuju igelitky, sitovky i tasky na koleckach. Taky si pamatuju jak jsem se stydela kdyz me mama poslala nakupovat se sitovkou nebo tou taskou na koleckach. Ja jsem se bala ze potkam jiny deti a ty se mi budou smat ze to je pro stary babky :o)

  • jana March 12, 2009, 9:21 pm

    za tasku na koleckach jsem se taky stydivala a taky za igelitku “s kucharem”, jestli to nekdo pamatujete 😉
    dnes uz bych vedela lip…

  • Tanja March 12, 2009, 10:07 pm

    Ahoj Ivanhoe! Ty tasky na koleckach byly opravdu odpor…prakticke, ale odporne 🙁

    A ahoj Jano! Na igelitku s kucharem si nevzpominam…muzes ji popsat trosku podrobnejc? Nebo je to opravdu proste igelitka s obrazkem kuchare??

  • jana March 12, 2009, 10:10 pm

    :-):-)
    to jsem asi zase neco ‘placla’ 🙂
    ta igelitka byla bila a kuchar se zlutou zasterou nebo tak nejak
    byla to takova klasika

  • Zdenek August 6, 2009, 1:22 am

    ahoj lidičky, vidím, že se tady rozvíjí bujará diskuze na téma, jak nahradit igelitky? takhle jsem před dvěma lety jel autem a v rádiu byla diskuze na téma: co nám chybí z doby minulé? a volala tam jedna pani, že prý je škoda, že už nikde nejdou koupit síťovky? a opravdu, pátral jsem pátral a nic nevypátral?! a tak jsem se rozhodl, že je budu vyrábět! nejdříve jsem si udělal patent, protože jej nikdo nevlastnil a pak jsem je začal vyrábět! v současné době se je snažíme prosazovat na trh, ale nikdo nikde na ně (nás) nečeká! jsme až příliš pohodlní a raději si kupujeme igelitky, které stále a stále vyhazujeme, ale kdo ví, síťovky už existují a koupit se dají . . . . .

Leave a Comment