≡ Menu

Are you sure you are Czech? / Jste si jisty svym Ceskym obcansvim?

Czech flag yahoo imageUp until recently I have always thought that the Czech Republic allows you to have a dual citizenship. WRONG (with a few exeptions) !!. And here is why…..

Az do nedavna jsem si myslela, ze Ceska republika dovoluje dvoji obcanstvi. Chyba lavky (az na par vyjimek)…

WHAT IS A DEFINITION OF CZECH CITIZENSHIP?

According to the Jus sanguinis (“right of blood” in Latin) principles the Czech citizen at birth is a descendant of a Czech parent.

  • it does not matter if that person is born in the Czech Republic or abroad
  • if the parents are not married and only the father is Czech, a proof of paternity is required
  • babies born in the Czech Republic to foreign parents do not get Czech citizenship unless the parents are stateless or have a permanent resident card

HOW DOES IT AFFECT EMIGRANTS?

Thousands of Czechs and Slovaks had left the communist regime behind during the years of 1948 to 1989 by escaping to the West. The jealous Czech government punished those people by taking away their citizenship. Understandably, after the the fall of communism in 1989 lot of these emigrants wanted their citizenship back. Because of the tricky wording of the law only few people took advantage of it. Also, the citizenship was “granted” to them and not “returned” (weird!)….and they had to get rid of their foreign citizenship!

  • if a person was a citizen of the Czech and Slovak Federal Republic in 1992, he may declare citizenship of either Czech Republic or Slovakia (assuming that person doesn’t have any other citizenship)

HOW DOES ONE BECOME A CZECH CITIZEN?

If one lives in the CR for 5 years (and holds a right for permanent residence) then he/she can apply for Czech naturalization. They have to, however:

  • lose their original citizenship
  • have to prove proficiency in the Czech language

The residence requirement can be waived if one:

  • was born in the CR
  • has lived continuously in CR for no less than 10 years
  • has had Czech citizenship before
  • the spouse is Czech
  • at least 1 parent is Czech
  • is stateless (refugee)

HOW DO YOU LOSE CITIZENSHIP?

If one gains a citizenship of another state by his/her free will. There are exceptions, however: if a Czech citizen marries a foreign citizen and receives another citizenship while being married to that foreigner, he/she can have a dual citizenship (new law passed in 2003).

Involuntary loss of citizenship is not possible. “However it is sometimes argued by emigrants and emigrant groups the restrictions on dual nationality are a form of involuntary deprivation of citizenship” (1). The czech legal version follows:

(1) Státní obcan ceské republiky pozbývá státní obcanství ceské republiky dnem, kdy na základe výslovného projevu vule (žádost, prohlášení, souhlas nebo jiný úkon smerující k nabytí cizího státního obcanství) dobrovolne nabyde cizí státní obcanství. K pozbytí státního obcanství ceské republiky nedojde v prípadech, kdy došlo k nabytí cizího státního obcanství v souvislosti s uzavrením manželství se státním obcanem cizího státu, a to za predpokladu, že došlo k nabytí cizího státního obcanství manžela za trvání manželství. K pozbytí státního obcanství ceské republiky nedojde ani v p?ípadech, kdy k nabytí cizího státního obcanství došlo narozením.

Source:

1/ http://en.wikipedia.org/wiki/Czech_nationality_law

2/http://www.myczechrepublic.com/boards/viewtopic.php?p=30314

3/http://www.czechembassy.org/wwwo/default.asp?ido=12886&idj=2&amb=114

If you liked this post buy me a coffee! (Suggested:$3 a latte $8 for a pound) Thanks!

11 comments… add one
  • Tanja January 29, 2008, 2:01 am

    so, basically if you are Czech and married to a foreigner, you have a dual citizenship. Cool.

  • pavlina February 12, 2008, 5:01 am

    tahnk you, thank you, I got my US citizenship and was mourning the czech one, I had no idea they changed it!! Last time I was talking to cz. embassy (2001) they thought I was crazy..

  • lenka December 12, 2008, 10:28 am

    I got my us citizenship last september. I waited and waited for this law to happen. They have been talking about it for years now. Of course I have called the czech embasy and consulate twice a year about it since 2001. They kept telling me I am not eligable for this. Till last year, I guess I actually got somebody who knew what they were doing and was told that this law has been in effect since 2003. What a waste. But I have both now.
    I could not believe when I got my interview papers in two weeks after I send in the paperwork.

  • Vlastimil March 10, 2009, 9:39 am

    I am sure I am Czech. But Czech administration is sure I am not. I am sad to say that, but Czech government is bunch of either communists or communists. It is not a problem for them to treat their citizens as bastards. Even when I was still not US citizen, they denied to issue new Czech passports, because my chin was 1 mm longer on the photo, my son was denied a new passport because in his family name “Blahblahsky” the an accent (carka) above “y” was missing.
    My daughter happened to sign the application always as she did (nobody could read it:))) . And still valid passports were confiscated as “invalid” . Talk about abuse of power:)))
    But I still love the Czech valley….

  • Dvoji Obcanstvi May 8, 2011, 4:27 am

    Prosím podpořte Kampaň za uzákonění dvojího občanství.

    Toto je internetová kampaň za uzákonění dvojího občanství. Tato kampaň se týká všech českých občanů, kteří chtějí získat občanství jiné země a zároveň si ponechat české.

    Webová stránka kampaně: http://www.facebook.com/kampan.za.dvoji.obcanstvi

    Podle současných právních norem, občan České republiky po nabytí občanství jiné země, např. Velké Británie, automaticky ztrácí české občanství, protože Česká republika, až na pár výjimek, neuznává dvojí občanství oproti jiným zemím.

    Lidé, kteří podporují tuto kampaň se domnívají, že je nespravedlivé a absurdní odebrat člověku české občanství, když se v České republice narodil a mnohdy prožil i většinu svého života, a to jen proto, že žije delší dobu v jiné zemi, kde přirozeně chce mít stejná práva a povinnosti jako místní občané, což je možné do plné míry pouze po nabytí občanství té které země.

    Žijeme v moderní době, kdy v rámci globalizace lidé běžně cestují za pracovními příležitostmi a dlouhodobě žijí v různých zemích. V tomto smyslu jsou současné české zákony nejen zastaralé, ale hlavně krátkozraké, protože ve svém důsledku se Česká republika potenciálně “zbavuje” svých občanů, kteří se mnohdy v zahraničí pracovně prosadili a svým úspěchem tak reprezentuji Českou republiku a kteří i přes nabytí občanství jiné země se v mnoha případech chtějí jednou vrátit domů do České republiky, ale podle současný českých zákonů tak mohou učinit jen jako cizinci.

    České zákony, které zabraňují dvojímu občanství, nejen že omezují osobní svobodu člověka, ale hlavně jsou proti duchu Evropské Unie. Zákaz dvojího občanství jen podporuje nacionalismus a xenofobii mezi národy a jako takový by se měl zrušit. Je paradoxní, že např. Velké Británii dvojí občanství nevadí, ale České republice ano.

    Všichni Ti, kteří se ztotožňují s obsahem a duchem této kampaně, mohou svou podporu vyjádřit tím, že na facebooku kliknou na tlačítko “Like” (Líbí se mi / Souhlasím) na stránkách kampaně (viz níže odkaz na web). Účelem této internetové kampaně je zvýšit povědomí české veřejnosti na toto téma a v konečném důsledku ovlivnit české zákonodárce aby upravili současné zákony tak aby Ti, kteří nabydou občanství jiné země si mohli zároveň ponechat české občanství. Tato kampaň je vedena jako občanská iniciativa napříč politickými stranami.

    Webová stránka kampaně: http://www.facebook.com/kampan.za.dvoji.obcanstvi

  • Vlastimil May 8, 2011, 3:28 pm

    To obcanstvi si ceska vlada muze strcit do pr….. Mimochodem, je mnoho zemi , ktere neuznavaji dvoji obcanstvi. Na co je vam ceske obcanstvi? Cesko je jen provincie Evropske unie , za par let Cesko zmizi z mapy a lidi budou prodavat ceske obcantsvi jako suvenir ruskym turistum ……

  • Radek June 10, 2011, 9:39 pm

    Proc Slovaci mit dvoji obcanstvi mohou a Cesi ne?

  • Tanja June 10, 2011, 9:55 pm

    Cesi muzou mit dvoji obcanstvi, jestlize ziskaji jine obcanstvi tim, ze se vdaji/ozeni za cizince/cizinku. Myslim, ze je to to same se Slovaky?

  • Vlastimil June 11, 2011, 5:58 am

    Ja mam cizinku a je mi to prd platny…sel jsem na to z jine strany :)))

  • Dominik October 28, 2013, 5:37 pm

    Mam dvojity obcanstvi, avsak nechci to ceske. Uprimne nechci s tou komunistickou republikou mit nic spolecnyho. Jsem hrdym obcanem zeme ve ktery ziju.

Leave a Comment